НВЛ предлага участниците в Суперлигата с дублиращи отбори във Висшата лига🏐

НВЛ предлага участниците в Суперлигата с дублиращи отбори във Висшата лига🏐

Отборите от Суперлига на България да имат и дублиращи, които да играят във втората дивизия – Висшата лига, предлага новоизбраният президент на НВЛ Живко Желев. Идеята е вече изпратена към клубовете, които имат месец време да преценят и подадат заявка за участие, ако желаят да се възползват.

Живко Желев оглави НВЛ
Живко Желев оглави НВЛ

"Не откриваме топлата вода с тази идея, която се среща в много страни и във футбола и волейбола. Мотивът, от който изхождаме е само един - възможност за трупане на повече състезателен и игрови опит от млади момчета и играчи, които по-рядко намират място в основния състав на елитните ни отбори в България. По този начин, перспективните момчета ще трупат мачове срещу равностойни съперници и това ще ги развива, а тези, които по-рядко влизат в игра от по-опитните, няма да губят игрови ритъм и бъдат в кондиция за нуждите на първите си отбори. В същото време, това ще бъде и стимул за отборите от Висша лига да се изправят срещу добри отбори и да играят повече срещи. Но факт е, че това ще бъде от изключителна полза най-вече за юношите на клубните тимове, които играят малко срещи през годината, а в сплав с по-опитни и срещу по-сериозни съперници - ще израстват. Това ще бъде от полза и за националните треньори при подрастващите", обясни пред BGvolleyball.com Живко Желев.

"Условията за участие са съвсем стандартни - дублиращ отбор не може да влиза в по-горната група, но има възможност да изпадне, записали сме условията, при които от първия състав могат да участват в дублиращия отбор... Но нека да видим първо дали ще има заявили желание за участие, защото все пак е свързано и с допълнителен финансов ресурс към клубните бюджети. Затова сме дали срок на клубовете за мнения до 20 август, а за заявка до 10 септември", допълни Желев.

Още от Волейбол

Виж всички