Йосиф Миладинов осми, световен рекорд на Дресел на 100 метра бътерфлай

Йосиф Миладинов осми, световен рекорд на Дресел на 100 метра бътерфлай

Йосиф Миладинов завърши осми във финала на 100 метра бътерфлай в олимпийския си дебют. 18-годишният българин, който беше най-младият от родните олимпийци в японската столица, даде време от 51.49 секунди във финала на Олимпийските игри в Токио. Това беше първи финал за български плувец при мъжете от форум под петте преплетени кръга и първи за родината ни от Сеул 1988 година, когато Таня Богомилова печели олимпийската титла на 100 метра бруст, а Антоанета Френкева е втора на 100 метра бруст и трета на 200 метра бруст. 

Олимпийската титла с нов световен рекорд от 49.45 секунди спечели американецът Кейлъб Дресел, за когото това беше втора индивидуална титла в Токио след златото на 100 метра свободен стил. 

22 Йосиф Миладинов остана осми във финала на 100 метра бътерфлай

Европейският шампион и олимпийски на 200 метра бътерфлай Крищоф Милак (Унгария) от Токио 2020 спечели сребърния медал с нов европейски рекорд от 49.68 секунди. 

Третият и от полуфиналите Ное Понти (Швейцария) заслужи бронза с 50.74 секунди. 

22 Йосиф Миладинов остана осми във финала на 100 метра бътерфлай

Въпреки че не успя да повтори националния си рекорд от 50.93 секунди и плуването си от полуфиналите от 51.06 секунди, Миладинов заслужава поздравления за представянето си в Токио след тежкия сезон, изпълнен с много състезания и други премеждия. Младият българин показа, че когато мечтаеш и работиш здраво, нещата се получават. 

Повтаряне на рекорда от 50.93 секунди в този финал щеше да отреди на българина седмо място, тъй като полякът Якуб Майерски и австралиецът Матю Темпъл разделиха петото място с по 50.92 секунди. Сребърният медалист от Световното през 2019 г. Андрей Минаков пък зае четвъртата позиция място с 50.88 секунди. Седми се нареди Луис Карлос Мартинес с 51.09 секунди. 

22 Йосиф Миладинов остана осми във финала на 100 метра бътерфлай

2021 година безспорно е най-успешната в кариерата на Йосиф Миладинов. През май той спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща с нов национален рекорд от 50.93 секунди – това беше и историческо първо отличие на български плувец при мъжете на 50-метров басейн на континентален форум. По-рано през- юли 18-годишният пловдивчанин се окичи с два златни медала на Европейското първенство за юноши в Рим – на 50 и 100 метра бътерфлай.

Миладинов: Не съм доволен, едва си изкарвах ръцете над водата
Миладинов: Не съм доволен, едва си изкарвах ръцете над водата

Когато говорим за представянето на българските плувци в Токио, не трябва да пропускаме и останалата част от отбора. Любомир Епитропов също направи изключително силен дебют на олимпийски игри и се класира за полуфинал на 200 метра бруст, подобрявайки собствения си национален рекорд и ставайки първият българин под 2:10 минути в дисциплината. 

Страхотно плуване на Епитропов с рекорд и олимпийски полуфинал на 200 метра бруст
Страхотно плуване на Епитропов с рекорд и олимпийски полуфинал на 200 метра бруст

Антъни Иванов този път не успя да реализира потенциала си, но неведнъж през годините е показвал, че притежава сериозни качества – през май месец той завърши четвърти на 200 метра бътерфлай на Европейското първенство в Будапеща, оставайки на стотни от медала, финалист е от световни първенства. Отличията от големи форуми при юношите в предишните години също не трябва да се забравят. 

7 Антъни Иванов отпадна в сериите на 100 метра бътерфлай в Токио

Калоян Левтеров също показа завиден потенциал, а бронзовият евромедал при юношите на 200 метра гръб беше само началото от неговия път към успешна кариера. 

7 Калоян Левтеров и Диана Петкова дебютираха на олимпийски игри

Диана Петкова беше единствената ни представителка при дамите в плувния турнир на олимпийските игри. Тя също не направи най-добрите си плувания в японската столица, но показа амбиция за по-силно участие на следващите игри. 

7 Калоян Левтеров и Диана Петкова дебютираха на олимпийски игри

И нека не забравяме, че и петимата ни участници в плувния турнир бяха дебютанти на форум под петте преплетени кръга, млади са и дават надежда на България да мечтае за още по-силно представяне и още по-голям отбор в Париж. Петимата ни олимпийци не са единствените родни плувци с шанс да гонят участие във френската столица след три години. Йордан Янчев, Габриела Георгиева, Калоян Братанов и младите надежди, които ни представяха на Европейското първенство за юноши в Рим, са талантливи и със сигурност ще има с какво да ни зарадват в бъдеще. 

Снимки: Костадин Андонов - Start-Photo

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти