Отказаха да възобновят делото срещу Сеп Блатер

Отказаха да възобновят делото срещу Сеп Блатер

Швейцарският съд отхвърли искането на Световната футболна организация (ФИФА) да възобнови наказателно разследване срещу бившия си президент Сеп Блатер заради сключено споразумение през 2005-а година с Карибския футболен съюз (CFU) за продажба на права за излъчване на Световното първенство. 

През миналата година Офисът на швейцарския главен прокурор прекрати едно от двете разследвания, което провеждаше срещу 85-годишния Сеп Блатер, който е със забрана да изпълнява каквито и да е дейности в спорта заради нарушаване на етичните правила. ФИФА се опита да отмени решението на Офиса на главния прокурор, но Федералният наказателен съд отхвърли искането на ФИФА с решение, което е мотивирано, че Офисът е действал според правилата. Блатер, който ръководеше ФИФА в продължение на 17 години до 2015-а година, беше обвинен в продажба на телевизионни права на CFU за Световните първенства през 2010-а и 2014-а за 600 000 долара- сума, която е преценена като доста по-ниска от пазарната стойност по онова време.

 Във второ наказателно дело пък Блатер е обвинен, че е извършил незаконно плащане на 2 милиона швейцарски франка (2,2 милиона долара) на тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини. Въпросното кирминално деяния е сочено в документите като извършено през 2011-а година. Блатер и Платини многократно твърдят, че не са направили нищо лошо, въпреки че са основните действащи лица в най -големия корупционен скандал, разтърсил световния футбол и довел до множество съдебни преследвания и присъди в САЩ.

Още от Футбол свят

Виж всички