Първото издание на Балканиада събира едни от най-силните бегачи у нас

Първото издание на Балканиада събира едни от най-силните бегачи у нас

Силна конкуренция, предизвикателни трасета и разкошни гледки. Това е състезанието Балканиада, чието пррво издание ще събере едни от най-силните бегачи у нас.

На 31 юли (събота) точно в 7:00 часа ще бъде даден стартът на класическото 44-километрово трасе с обща положителна денивелация от 2500 метра. Участниците стартират с продължително 12-километрово изкачване до билото на Стара планина, където се намира и първия подкрепителен пункт на хижа Добрила. След това продължават по билната пътека, която е част и от емблематичния туристически маршрут „Ком-Емине“ до заслон Ботев. В този участък състезателите ще трябва да преминат алпийския траверс в района на връх Купена. Заслон Ботев е вторият чекпойнт в състезанието. След билната панорама следва пробег до хижа Васил Левски, където е и последният подкрепителен пункт. Последните 12км от състезанието са по течението на Голяма река, която определено ще дойде доста освежаващо предвид очакваните високи температури.

Сред заявените участници са едни от най-добрите ни лекоатлети Йоло Николов и Димчо Мицов, младият и перспективен бегач с множество престижни класирания Александър Спасов и Стефан Иванов. При дамите се откроява заявката на Христина Козарева. Кристина Иванова, Елена Димитрова и Таня Димитрова са останалите жени, които дават сериозна заявка за призовата тройка.

Час по късно, в 8:00 ще бъде даден старта на “късото” трасе с дължина 25-километра. То минава през хижа Равнец, продължава със стръмно и продължително изкачване до местността позната като Петолъчката. Финалните 15 километра се препокриват с голямото трасе. Интересна ще е битката при мъжете, като сред заявените участници са Даниел Кублашлиев, Ивайло Каменаров, Стоян Владков и Иван Гочев.

Наградният фонд от 5000 лева ще бъде разпределен между призьорите  при мъжете и жените на дистанцията от 44-километра.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти