България се цели в първи медал от ЕвроВолей от 20 години насам🏐

България бе представена официално от Европейската конфедерация по волейбол (CEV) като една от четирите страни-домакини на Европейското първенство за жени. Ето какво написаха на сайта на CEV:

Волейболистките с втора победа над Украйна🏐
Волейболистките с втора победа над Украйна🏐

Когато става въпрос за традиции малко страни могат да се мерят с България. Страната ни е сред най-редовните участници и е била представена в 29 от досегашните 31 европейски първенства за жени.

България не е участвала единствено само в две от ранните издания на шампионата на Стария континент – през 1949 и 1951 година. Това означава, че през август в Пловдив националките ни ще се появят за 29-и пореден път на европейско и общо за 30-и в цялата история на надпреварата!

Българската история на Евроволей не е свързана само с участия, но и с резултати. 25 пъти националките ни са финиширали в Топ 10, като имат и три медала: златен през 1981 година и бронзови през 1979 и 2001 година. И тъй като две от тези отличия дойдоха, когато България бе домакин на шампионата (1981 и 2001 година), "лъвиците" с право се надяват, че традицията ще бъде продължена и тази година.

Въпреки че през последните две десетилетия резултатите не бяха на желаното ниво, осмото място от 2019 година и спечелените издания на Златната волейболна лига на CEV през 2018 и 2021 година са несъмнен белег за възход. Жана Тодорова бе определена за най-полезен играч в тазгодишното издание на Лигата. 24-годишното либеро е част от ядрото на състава на Иван Петков, наред с капитанката Елица Василева, Емилия Димитрова, Нася Димитрова и Петя Баракова. Силна страна на „лъвиците” е дълбочината на състава, в който сериозна роля играят още Лора Китипова, Гергана Димитрова, Мирослава Паскова и Христина Вучкова.

България ще е домакин на група B в Пловдив, в която съпернички на нашите момичета ще са Гърция, Испания, Германия, Чехия и Полша. Играейки на европейско първенство у дома след пауза от 20 години националките ни имат всички причини да считат, че отново са част от елита на континента.

Още от Волейбол

Виж всички