Мартин Стоев: Балканиадата не е индикатор, в САЩ ще проверим нивото ни преди световното🏐

Мартин Стоев: Балканиадата не е индикатор, в САЩ ще проверим нивото ни преди световното🏐

Националният волейболен отбор по волейбол на България за юноши до 19 години се готви усилено за световното първенство в Иран (24 август – 2 септември). Само преди дни младите "лъвчета" спечелиха Балканиадата в Косово за по-горната възрастова група U20, а на 28 юли заминават за САЩ, където ще имат нова поредица от контроли. Старши треньорът Мартин Стоев заяви в специално интервю за BGvolleyball.com, че приятелските мачове с американците ще послужат за сверяване на часовника и проверка на нивото на тима ни преди Мондиала:

Националите на Мартин Стоев с 5 от 5 на Балканиадата U20 🏐
Националите на Мартин Стоев с 5 от 5 на Балканиадата U20 🏐

- Спечелихте титлата на Балканиадата U20 в Косово. Твоят коментар за представянето на отбора?

- Естествено, че първото място е много радващо, независимо от нивото. За една седмица тренировки, общо взето отборът ни се представи много добре. В тези мачове успяхме да вкараме всички състезатели в игра, за да видим кой къде се намира и да знаем какво трябва да вършим. Да успеем да оптимизираме процеса и всички да покажат най-доброто когато трябва – в края август, когато е старта на Световното първенство в Иран. Хубаво е, че играхме с по-големи от нашите момчета, защото същите тези балкански страни на нашата възраст са по-слаби нямаше да е от полза. А и всеки двубой, който отборът ни играе в повече сега е добре, защото има нужда от мачове. За това ни предстои пътуване и до САЩ, където ще се срещнем с националния отбор на домакините на нашата възраст, както и колежански отбори. Ще изиграем общо 6 приятелски мача.

- Съжалявате ли за отсъствието на класни отбори като Сърбия, Гърция и Румъния на Балканиадата, с които можехте да проверите реалното си ниво.

- Да, щеше да е хубаво да присъстват. Но селекциите им са приключили, защото те нямат да участват на световно първенство и най-веоятно национални отбори в тази възраст не са събирани изобщо. По-силни съперници щеше да е добре дошло, но такава е ситуацията.

- Как се стигна до пътуването в САЩ за контроли?

- Получихме предложение за гостуване от тяхната федерация. Заминаваме на 28 юли. Американците са ни поканили, защото те няма да участват на световното в Иран поради поличически причини. С тяхното отказване волейболистите на Русия са получили възможност за участие по ранкинг. И тъй като тимът на САЩ е бил с амбиции за призово класиране в тази възраст, от ръководството са решили да играят с нас, да проверят какво им е нивото. Да се изправят срещу европейски отбор, с какъвто не са играли. За нас също е много хубаво, защото и ние не сме играли с тимове извън Европа. При всяко положение, не само ще проверим къде сме и ще си сверим часовниците с много класен съперник, но и това пътуване ще зареди момчетата емоционално преди световното.

Алекс Николов MVP, България U19 с две индивидуални награди на Балканиадата U20🏐💪
Алекс Николов MVP, България U19 с две индивидуални награди на Балканиадата U20🏐💪

- Виждаш ли израстване в отбора?

- Със сигурност, въпреки че пак казвам, малко време сме тренирали. Отборът не беше в оптимално състояние в Косово. Тази форма я търсим за края на август. Видяха се някои слабости, върху които трябва да се работи.

- Кои са тези слабости?

- Нямаме синхрон между блок и защита. Играчите, които не са от Левски, все още нямат голям синхрон с основния разпределител в състава Стоил Палев, което е нормално. Това нещо постепенно ще си дойде на мястото.

- А други контроли предвиждат ли се, например със силни европейски отбори?

- Не се получиха или пък ни канят за непоходящ за нас период. Има вероятност у нас да дойде Бразилия преди световното, но това е само вариант засега.

- С колко волейболисти протича подготовката ви?

- Продължаваме 15 състезатели до последния момент. Надявам се да няма контузии. За съжаление за Иран ще пътуват 12 играчи.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти