Динко Юкич: България ще има талантливи състезатели по плуване и триатлон на Олимпиадата в Париж 2024

Динко Юкич: България ще има талантливи състезатели по плуване и триатлон на Олимпиадата в Париж 2024

Динко Юкич е бронзов медалист от световно първенство по плуване, многократен медалист от европейски шампионати. На Олимпийските игри Лондон 2012 се класира за два финала, като завърши на 4-то място на 200 метра бътерфлай. Участник е и на Олимпийските игри Пекин 2008. В момента е главен треньор и главен консултант на плувен клуб “Астери” (Варна) и на клуб по триатлон “Лотос” (Варна).

От Хърватия, където сте роден, през Австрия, където сте израснали, кой вятър ви довя във Варна?

Винаги съм се възприемал като гражданин на света. Възможностите, които получих във Варна да се развивам като треньор, както и лични причини ме накараха да се преместя тук. Засега мога да кажа, че съм щастлив. За първи път дойдох през май 2015 година, а се преместих за постоянно януари 2016. Тогава бяха и първите ми опити с български състезатели с поглед към Олимпийските игри в Рио де Жанейро - от моята гледна точка какво може да се подобри. Аз съм роден в Дубровник, който за мен е най-красивият град на света - на морето. Винаги морето ме е привличало и може би затова във Варна се усещам като у дома.

Какво се промени в спорта в България за тези над 5 години, откакто сте тук?

По отношение на плуването много се промени. Българите започнаха да печелят медали от големи форуми, включително Йосиф Миладинов на европейското първенство. Има много талантливи млади плувци, което е позитивно и се надявам, че 2024 година на Олимпийските игри в Париж, всички тези млади ще бъдат в най-силните си години и ще можем наистина да им се радваме на резултатите. Промени се ситуацията и в триатлона. Поради пандемията и рестрикциите, които наложи тя, миналата година във Варна решихме да дадем възможност на децата за по-голяма реализация и ги поощрихме да се занимават с още един спорт - триатлон. Това е уникален спорт - част от олимпийската програма, представляващ комбинация от три спорта. Видяхме, че заради пандемията много от състезанията по плуване на закрито не можаха да се проведат. Децата тренираха на открития басейн във Варна, но нямаха възможност да се явяват на състезания. С триатлона им дадохме повече възможности да се развиват. Според мен някои от тях дори се чувстват по-комфортно в триатлона, отколкото само в плуването. С новата асоциация, която се създаде (Българската асоциация по триатлон), мисля, че това е един проект с перспектива и съм положително настроен за бъдещето на този спорт в България.

Вие сте един от треньорите, които минаха специално обучение към Европейския съюз по триатлон. Какво ви донесе този курс?

Миналата година с още няколко треньори преминахме този курс. Взехме всички изпити, но за съжаление заради пандемията не успяхме да си получим лицензите - събитието трябваше да е в Словакия. Продължихме онлайн заниманията си и се надявам съвсем скоро вече официално България да има няколко сертифицирани треньори по триатлон към Европейския съюз. Честно да ви кажа, беше ми много интересно. Самата общност в триатлона, която се създаде - самата платформа е нещо много интересно, което в плуването още нямаме. Обсъждат се въпроси като детска психология. Как да се отнасяме с родителите - триатлонът е много комплексен спорт - не е лесно на децата да тренират, не е лесно да се преодолее страха на родителите и тези неща бяха много добре обяснени. Беше ми много полезно.

Работите с националния състезател по триатлон Борислав Палашев, какво ви е впечатлението?

Да, точно така. Запознахме се на състезанията миналата година, които бяха организирани от Българската асоциация по триатлон. Станахме близки с него, с баща му, който се е посветил на неговата подготовка, с неговата треньорка по плуване. Съветвам го и му помагам да се подготви за първата част от състезанията по триатлон - именно плуването. С неговите качества, които са определено в колоезденето и бягането, ако може с много малко усилия да излезе заедно с групата след плуването, ще си спести много сили на колоезденето.

Доколкото разбирам, имате нагласата поне за още един цикъл - до Париж 2024 да останете в България.

Да, точно така. Мисля, че както в триатлона, така и в плуването за Париж 2024 има перспективни български състезатели, които могат да направят тази крачка и не само да участват на игрите, но и да се борят за определени класирания. За себе си гледам да решавам ден за ден. За момента мисля, че до 2024 година това е мястото, което ще ме задържи. След това ще видя дали тук продължава да има перспектива за самия спорт. Като гледам промените в страната в последните месеци, нещата вървят към по-добро. Затова съм оптимист.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти