Факти за спортовете на Токио 2020, които може би не знаете (част 2)

Факти за спортовете на Токио 2020, които може би не знаете (част 2)

Олимпийските игри в Токио включват цели 33 спорта (46 дисциплини), пет от които правят своя дебют, а именно карате, скейтбординг, сърфиране, спортно катерене и софтбол. Баскетболът пък включва нова своя разновидност - 3х3, която само за седем години извървя пътя от улицата до олимпийската програма. 

Факти за спортовете на Токио 2020, които може би не знаете (част 1)
Факти за спортовете на Токио 2020, които може би не знаете (част 1)

Ето някои любопитни факти за всеки от олимпийските спортове на Токио 2020:

ХОКЕЙ НА ТРЕВА

При получен жълт картон играчът напуска игра за 10 минути, а при червен е изключен изцяло от мача. За разлика от футбола обаче в хокея на трева има и зелен картон, който пропъжда състезателя за 2 минути.

ДЖУДО

Категориите в джудото при мъжете и жените се увеличават с 1 кг при всяка следваща нагоре. Най-ниската при мъжете е 60 кг, след това се добавят 6 за 66 кг, после 7 за 73, после 8 за 81 и 9 за 90. При жените прогресията е 4, 5, 6 и т.н.

КАРАТЕ

Карате е японски спорт, тръгнал от Окинава по време на династията Рюкю, разпространил се в държавата през 20-те години на миналия век, а след Втората световна война - и по цял свят. Още през 70-те години започва кампанията за включването му в олимпийското семейство и МОК най-сетне го прави през 2015-а, за да дебютира сега на Токио 2020.

ПЛУВАНЕ (В СВОБОДНИ ВОДИ)

Тъй като едно състезание протича около 2 часа, плувците получават храна и напитки на специално предвидени за целта места. Обикновено те се подкрепят с тях докато продължават да плуват, за да не губят време.

МОДЕРЕН ПЕТОБОЙ

Колкото и да е подготвен един петобоец, най-големият елемент на късмет идва по време на ездата, защото всеки има само 20 минути да свикне с коня, който ще използва. Всеки се надява на покорно животно, с което да изгради бърза връзка, но това не е гарантирано.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Оценката на едно изпълнение не зависи само от грацията и липсата на грешки, но и от външния вид (грим, облекло, прическа) и избраната музика, която трябва да е в синхрон с движенията на състезателките.

АКАДЕМИЧНО ГРЕБАНЕ

Един от олимпийските шампиони на двойка скул в Париж 1900 е бил 12-годишен и се счита за най-младият златен медалист в историята, само че никой не знае името му. Тъй като титулярният гребец на холандската двойка скул се оказал прекалено тежък, в последния момент повикали въпросното 12-годишно момче. Само че след края на състезанието то напуснало гребния канал и никой така и не разбрал как се казва.

РЪГБИ-7

В класическото ръгби т.нар. "скръм" се формира от по осем състезатели от всеки отбор. В умаления вариант на играта ръгби-7 са нужни само по трима души от отборите, за да се стигне до бърза развръзка на ситуацията и топката да се върне в игра възможно най-бързо.

ВЕТРОХОДСТВО

Ако има нарушение на правилата по време на състезание - например, сблъсък между две лодки - може да се подаде жалба и дори крайният резултат да бъде променен. Когато обаче става въпрос за финална гонка, има множество плавателни съдове със съдии и всяко наказание се определя на момента.

СПОРТНА СТРЕЛБА

Защо някои стрелци носят превръзка за едното око? По подобие на стрелбата с лък, тук също става въпрос за разминаване между по-добрата ръка и по-доброто око. На някои десничари по-острото им око е лявото и се прицелват с него, а превръзката за "излишното" спомага за точността.

СКЕЙТБОРДИНГ

Скейтбордингът дебютира на олимпийски игри в Токио, като дисциплините са две. Едната е "улица", където има равен терен с ръчни релси, стълби и други препятствия. Другата е "парк", където има рампи, бабуни и други увеличаващи скоростта отсечки.

СПОРТНО КАТЕРЕНЕ

Спортното катерене също дебютира на Токио 2020 и се състои от три дисциплини - оловно катерене (с въже), скоростно катерене и боулдъринг (без въжета и колани).

СЪРФИРАНЕ

Първият басейн с изкуствени вълни с контролирани пропорции на височина и скорост е създаден в Япония, което допринася за включването именно в Токио 2020 на този спорт.

ПЛУВАНЕ

Стилът бътерфлай всъщност произлиза от бруст, когато мнозина са започнали да го практикуват. Мелбърн 1956 е дебютът на тази техника като отделна дисциплина, която наричаме днес още "делфин".

ТЕНИС НА МАСА

Няма един определен и задължителен размер за хилките, като изискването е само да са 85% дървени. Повечето хилки са 15 см широки и 25 см дълги (включително с дръжката), а теглото им е по-малко от 200 грама.

ТАЕКУОНДО

Ако част от екипировката на състезател по време на мач се разхлаби и той понечи да си я оправи, ще получи наказание 1 точка. Единствената възможност да се избегне това е реферът да забележи проблема и да спре дуела, за да се приведе във вид екипировката.

ТЕНИС

На Олимпийските игри в Рио 2016 Моника Пуч не само спечели първия в историята златен медал за Пуерто Рико, но стана и първата непоставена олимпийска шампионка.

СКОКОВЕ НА БАТУТ

Височината на скоковете се измерва от специален сензор, поставен под самия батут. Той засича времето между два контакта с повърхността и се изчислява колко време е прекарал във въздуха състезателят.

ТРИАТЛОН

Този спорт за пети път е представен на олимпийски игри и се радва на непредвидимост и глобална конкуренция, тъй като 30-те раздадени олимпийски медала до момента са отишли при представители на 13 държави. Братята Алистър и Джонатан Браунли печелят съответно злато и бронз през 2012-а и злато и сребро през 2016-а, a пък единствената жена с два олимпийски медала е швейцарката Никола Шпириг Хуг.

ВОЛЕЙБОЛ

Женският отбор на Китай не само е действащ олимпийски шампион, ами през 1984-а в Лос Анджелис за първи път взе участие в Олимпийски игри и спечели историческата си първа титла.

ВОДНА ТОПКА

За разлика от хандбала, където топката е обикновена, а играчите си мажат ръцете с вакса за по-добър захват, то във водната топка самата кожена обвивка е изработена специално, за да не се изплъзва от мокрите длани на състезателите.

ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ

На Игрите в Атина през 1896 година е даден златен медал на британеца Лаунсестон Елиот в дисциплина, която вече не съществува - вдигане с една ръка. Изпълнението прилича досущ на изхвърляне, а шампионът е постигнал впечатляващите 71 кг.

БОРБА

Тепихът е с диаметър 9 метра, като се включва оранжевият 1-метрово широк пръстен от външната страна. Борбата е от спортовете, които са били част и от Древните олимпийски игри.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти