Факти за спортовете на Токио 2020, които може би не знаете (част 1)

Факти за спортовете на Токио 2020, които може би не знаете (част 1)

Олимпийските игри в Токио включват цели 33 спорта (46 дисциплини), пет от които правят своя дебют, а именно карате, скейтбординг, сърфиране, спортно катерене и софтбол. Баскетболът пък включва нова своя разновидност - 3х3, която само за седем години извървя пътя от улицата до олимпийската програма. 

Ето някои любопитни факти за всеки от олимпийските спортове на Токио 2020:

БАСКЕТБОЛ 3х3

Какви са другите големи разлики между традиционния баскетбол и 3х3, освен очевидния по-малък брой на състезателите в отбор на дебютиращата разновидност? Полето за игра е наполовина по-малко от това за 5х5, а топката е също по-малка - размер 6, вместо обичайния размер 7. Това допринася за по-голямата динамика на играта, като всеки отбор има само 12 секунди да осъществи удар при притежание на топката.

СТРЕЛБА С ЛЪК

Обикновено десничарите стрелят с дясна ръка, а левичарите - с лява. Но невинаги, защото по-важно за тях е по-зоркото им око. Около 70% от десничарите имат по-добро дясно око, например, но при останалите 30% двата компонента са наобратно и затова понякога десничар предпочита да стреля с лява ръка. Острият поглед е най-важният в случая.

СПОРТНА ГИМНАСТИКА

На Игрите в Мюнхен 1972 японецът Мицуо Цукахара е първият в историята, изпълнил двойно задно салто при отскачане от успоредката. Впоследствие този негов трик е наречен "лунно салто", защото е смятано за постижение от такова значение, съпоставимо със скорошното по това време кацане на Луната.

СИНХРОННО ПЛУВАНЕ

Как състезателките по синхронно плуване се предпазват от разваляне на прическата по време на сложните си съчетания във водата? Мажат я с желатин, разтворен в топла вода (той се топи при температура над 40 градуса), като чакат 5-10 минути за ефекта на втвърдяване на косата. 

ЛЕКА АТЛЕТИКА

Първият човек, пробягал 100 метра за под 10 секунди на олимпийски игри, е Джим Хайнс от САЩ на Игрите в Мексико 1968. Съответно оттогава всеки пробягал 100 метра за под 10 секунди преодолява 10 метра за по-малко от 1 секунда.

БАДМИНТОН

За съжаление, по някога нито лайнсмените, нито главният съдия не могат да видят точно дали перото е паднало във или извън очертанията на полето. Ако лайнсменът не е сигурен, покрива с ръце двете си очи, за да сигнализира на главния съдия, че не е видял. Ако и главният не може да реши, точката се преиграва.

БЕЙЗБОЛ/СОФТБОЛ

Шики Масаока е поет, живял между 1868 и 1912 година, който превел на японски бейзболните термини и спомогнал за популяризирането на американския спорт в Япония. Учителят Каное Чума пък е дал на спорта японското му име "якю".

БАСКЕТБОЛ

През 1992 година за първи път се разрешава участието на професионалисти в олимпийския турнир на Игрите в Барселона и САЩ сформира легендарния си "Дрийм тим". Съставът включва икони като Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Лари Бърд, Патрик Юинг и Чарлс Баркли. Мечтаният отбор не само печели всичките си мачове, но и го прави със средна преднина от 43.8 точки.

ПЛАЖЕН ВОЛЕЙБОЛ

Топките за плажния волейбол са почти със същия размер като тези за традиционната разновидност на спорта, но летят по-бавно, защото са напомпани с 30% по-малко. Така те са по-меки, но и "по-тромави" във въздуха.

БОКС

За разлика от професионалния бокс, при олимпийския реферът на ринга може да маркира нокдаун дори потърпевшият да не е паднал на земята. По преценка това се отсъжда, когато боксьорът е претърпял прекалено много безответни удари, не се защитава "интелигентно" и губи концентрация. Реферите много повече внимават и кога да прекратят мача с ТКО, за да предпазят здравето на състезателите.

КАНУ (СЛАЛОМ)

Кануистите поставят специална гумена "покривка" върху кануто, която са увили около себе си, за да не позволяват на водата да нахлуе в съда и да попречи на баланса и представянето им.

КАНУ-КАЯК (СПРИНТ)

Германската кануистка Биргит Фишер е най-младата и най-възрастната олимпийска шампионка - тя печели злато съответно на 18 и 42 години и има общо осем титли.

КОЛОЕЗДЕНЕ (ВМХ)

Един от фрийстайл триковете на колоездачите в това направление се нарича "Супермен", защото докато го изпълняват, изглеждат като летящия супергерой.

ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

Италианката Паола Пецо спечели втория си златен медал в Сидни 2000, въпреки че падна тежко в началото на надпреварата и изостана значително от водещата група.

КОЛОЕЗДЕНЕ НА ШОСЕ

Първата в историята олимпийска шампионка по колоездене на шосе е Кони Карпентър-Фини, която триумфира в Лос Анджелис 1984 след драматичен фотофиниш.

КОЛОЕЗДЕНЕ НА ПИСТА

Велосипедите в колоезденето на писта нямат спирачки, защото през повечето време състезателите се движат в плътни групи и евентуално ползване на спирачки би предизвикало тежки катастрофи. Вместо това те въртят педалите си наобратно, за да намаляват скоростта постепенно.

СКОКОВЕ ВЪВ ВОДА

Когато скоковете във вода били приети в олимпийското семейство през 1904 година в Сейнт Луис, дъските за отскачане били направени от кедър. В днешни дни изработката е от алуминий, който придава много по-голям отскок.

КОНЕН СПОРТ

Точно както и жокеите, конете притежават международни паспорти, за да могат да се придвижват между отделните състезания. Освен като лична карта, той служи и за пълна медицинска информация на животното, без която то не би било допуснато до надпреварата.

ФЕХТОВКА

Има три дисциплини във фехтовката - сабя, рапира и шпага. Но не само оръжието е различно, а и цялата екипировка на фехтовача, който не може да разменя компонентите им при отделните мачове.

ФУТБОЛ

Американските отбори доминират във футболния олимпийски турнир в последно време, като Испания е най-скорошният златен медалист от Европа. Това се случва при домакинството им през 1992 година. Най-доброто постижение на азиатците е бронзовият медал на Япония в Мексико 1968.

ГОЛФ

Какво се случва, ако голфър случайно удари топката на свой противник? Наказват го с два удара и бива върнат обратно за изпълнение, а пък потърпевшият намества топката си на правилното място.

ХАНДБАЛ

Ханбалните топки изобщо не са меки, но въпреки това играчите ги държат с една ръка без никакъв проблем, тъй като предварително са намазали дланите си с клистер. Нанасянето му върху китките и предмишниците обаче не е разрешено.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти