Виктор Карагьозов, национален селекционер за юноши U17: Не сме далече по класа от най-силните в Европа

Виктор Карагьозов, национален селекционер за юноши U17: Не сме далече по класа от най-силните в Европа

България се класира на престижното пето място на Европейското първенство по волейбол. След края на турнира треньорът Виктор Карагьозов даде интервю за официалния сайт на БФ Волейбол.

- Пето място на европейското първенство – удовлетворен ли сте от постигнатото, г-н Карагьозов?

- Не е редно да си правя самооценка и няма да го направя. С мен бяха хора като Владо Николов, които имат повече право да оценят представянето ни. Смятам, че си тръгнахме от европейското първенство с достойнство.

- Какво не ни достигна за финалната четворка?

- Имахме доста здравословни проблеми. В последния момент преди турнира отпаднаха състезатели. По време на първенството също се стигна до контузии. Това беше основният ни проблем, с който не успяхме да се справим напълно.

- От кой мач сте най-доволен?

- Опредено направихме доста силни двубои. Ще отлича най-вече престижните и много добри игри срещу Италия и Сърбия. Победихме тези отлични тимове с отборен дух и себераздаване. Момчетата ни проявиха характер. Това е атестат за бъдещи резултати. Дано състезателите продължат да се развиват възходящо.

- Два пъти стигнахме до тайбрек и не го спечелихме. Не издържат ли нервите на момчетата?

- Не е въпрос на нерви, а повече на възможностите, с които разполагаме. Причините могат да се търсят на различни места. В края на краищата искам да акцентирам върху многото достойнства, които показа българският отбор. Момчетата демонстрираха отговорност. След като сме загубили, нещо не е достигнало. Все пак имаше много хубави неща в нашата игра, което е повод да се гордеем.

България се класира на европейското като балкански шампион. Означава ли това, че на тази възраст имаме наистина класни момчета?

Рано е да се правят категорични анализи кой до къде ще стигне. Със сигурност в този отбор има състезатели, които могат да се развият много в бъдеще. Момчетата са твърде млади, за да ги анализираме. Най-вече зависи от тях какво ниво ще постигнат в кариерите си.

- Кои от волейболистите бихте отличили?

- Капитанът Александър Къндев, Симеон Николов, Стилиян Дилибозов и Кристиян Андреев - те бяха хората в основата на резултите.

- Колко силна беше конкуренцията на Европейското?

- Много сериозна. Попаднахме в тежка и равностойна група. Със сигурност смея да твърдя, че не сме далече по класа от най-силните в Европа.

- С какво изоставаме от тях?

- Неща да кажем, че в определени компоненти ги превъзхождаме. Най-вече в атаката. Изоставаме чувствително в играта в защитата. Имаме резерви и при контрола на топката при долно подаване.

- Имате ли забележки към федерацията относно организация и подготовка?

- Никакви. Всичко, от което сме се нуждаели, беше осигурено. Като всеки треньор ми се искаше да имам повече време за работа с отбора, но календарът не го позволява.

- Какви са целите ви оттук-нататък?

- Предстоят квалификации за следващото европейско, за световното. България е волейболна нация и ще се опитаме да дадем максималнo.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти