Автомобилната федерация въвежда GPS система за безопасност и контрол

Автомобилната федерация въвежда GPS система за безопасност и контрол

Автомобилната федерация въвежда GPS система за безопасност и контрол 

GPS система за безопасност и контрол ще се използва при всяко състезание от дисциплините рали и рали спринт от официалния календар на Автомобилната федерация на България занапред. АФБ закупи системата, за да подобри сигурността и бързината на реакция при рали инциденти, като злополуки, спирания, искане за помощ от състезателите, червен флаг.

Системата беше използвана тестово при няколко рали състезания, а в момента е част от екипировката на всеки един състезателен автомобил на стартираото вчера Рали Твърдица. GPS устройството позволява двустранна връзка между екипите и рали контрола, както и между отделните автомобили. Рали контролът наблюдава движението, посоката, скоростта на всеки един автомобил във всеки един момент от състезанието.

Това е изключително ценно при ралитата, тъй като отсечките са дълги и на различни отдалечени терени. Целта е при възникнала злополука или инцидент устройството да прати информация до рали контрола независимо от екипажа, след което екипажът може да потвърди дали е добре, и при потвърждение информацията за инцидента не се изпраща до устройствата на следващите автомобили в състезателния етап.

При евентуален удар устройството веднага предава на рали контрола за силата на удара, посоката на въртене и движение на автомобила, за да се прецени дали да бъде спряно състезанието.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти