Тиери Нювил поведе след петъчния ден на Рали Сафари

Белгиецът Тиери Нювил от тима на Hyundai оглави класирането в края на петъчния ден на кенийското Рали Сафари, шести кръг за сезон 2021 в Световния рали шампионат (WRC). 

След като даде петото време във вчерашния суперспециален етап в столицата Найроби, днес Нювил наложи своята воля в три от шестте отсечки в програмата, като по този начин си осигури преднина от 18.8 секунди пред Такамото Кацута (Toyota). Японецът триумфира в последното изпитание за деня и по този начин единствено успя да остане в близост до водача след седем от общо 18 етапа. Трети на цели 55.8 секунди от лидера се движи неговият съотборник и световен шампион за 2019 година Отт Танак.

Настоящият първенец и лидер в битката за титлата Себастиен Ожие (Toyota), който отново трябваше да разчиства пътя за своите съперници и изостана с 1:49.4 спрямо Нювил и заема четвъртото в края на деня. Французинът загуби над 90 секунди в четвъртия етап заради лек проблем в задното окачване на неговия Yaris WRC , чието отстраняване му коства толкова време. Добрата новина на него бе, че основният му преследвач в спора за титлата и съотборник Елфин Евънс напусна надпревара във третата ѝ отсечка след като удари камък на пътя.

Освен уелсецът подобна бе съдбата и на Дани Сордо (Hyundai) и Кале Рованпера (Toyota), които спряха съответно в третата и седмата отсечки на ралито, връщайки репутацията на Рали Сафари като едно от най-трудните в календара на световния шампионата. 

Самата надпревара се завърне във WRC след 19-годишна пауза, като днес обаче тя е само бледо копие на оригиналната версия, която бе истинско маратонско изпитание от по над 5 000 километра. В днешни дни пилотите имат по-малко от 350 състезателни километра пред себе си, но въпреки скъсения вариант на състезанието, то си остава предизвикателство за пилоти и техника.

Утре предстоят нови шест етапа от Рали Сафари с общо продължителност от 132.08 километра. Първата съботна отсечка започва в 08:08 часа българско време, а последната е от 16:22 часа.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички