Анализатор на женския национален отбор на Бразилия: С InStat се развих като професионалист

Анализатор на женския национален отбор на Бразилия: С InStat се развих като професионалист

В този епизод от интервютата за клиентския опит седнахме с нашия дългогодишен потребител Рикардо Помбо, анализатор на техническите и тактическите резултати на женския национален отбор на Бразилската футболна конфедерация и говорихме за това как той поставя образованието на треньори и играчи над печеленето на трофеи, кога за първи път започна да използва InStat Scout и как се използва платформата в отбора на Бразилия:

“Първо, искам да ви благодаря, че ми дадохте възможност да говоря за себе си и работата си във футбола. Повече от 20 години съм работил в областта на физическата подготовка, приложната физиология, техниката и тактиката. Това ми помогна да разбера футбола като цяло и да помогна на треньорите с най-добрата информация за тренировките и играта. Разбирането на индивидуални, групови и колективни детайли винаги е предизвикателство. Вярвам обаче, че през това време, както в клубовете, така и в националните отбори в различните категории, имах страхотен учебен опит и бих могъл да допринеса директно за големи състезания. По този начин участвах в пет световни първенства от различни категории, панамерикански форум, Олимпийските игри в Рио 2016 и подготовка за Токио 2021. Най-голямото професионално постижение обаче не бяха медали или трофеи, а истинският принос за обучението на треньори и спортисти за анализа на играта. Знанието за това коя информация променя мачовете е безценно!”

Кога и при какви обстоятелства за първи път започнахте да използвате InStat Scout?

“През 2012 г., когато отидох да следвам докторантурата си в Португалия, търсех да разбера повече за тактическото поведение на отбори по целия свят и поради трудностите при намирането на мачове и информация по света, започнах да търся място или компания, които биха направили това. Тогава разбрах за InStat Scout и се запознах с невероятна платформа, която ми помогна да получа информация и да се развивам като професионалист с данните от света на мъжкия и женския футбол в различните категории. Това ми даде възможност да опозная по-добре опонентите си и собствения си отбор”.

Бихте ли разяснили това?

“InStat Scout съдейства при скаутския процес, като събира информация от цял свят в различни състезания, което преди това не беше възможно да се направи лично. Това улеснява намирането на нови спортисти и откриването на потенциални кандидати, проследяването на представянето и генерирането на нови успешни препоръки. С всички налични данни ние комбинираме нашия качествен и наблюдателен анализ, за да завършим генерирането на най-добрата крайна информация. Представете си, че играете срещу отбор, който никога досега не сте срещали, какъвто е случаят със Замбия на предстоящите Олимпийски игри. С InStat успяхме да извлечем първоначалната информация и след това да задълбочим материала си за изследване”.

Кои функции на платформата използвате най-много?

“На практика използвам всички функции на платформата, но най-вече индивидуалния и колективния анализ в голямата база данни, организирана по мачове, състезания, сезони и т.н. Проверявам анализа на редица състезания по света и наблюдавам нашите състезатели и противници. Филтрите за действие на платформата са фантастични, позволяват ми да сравнявам и също така да генерирам плейлисти на всичко, което искам да видя или анализирам. Представете си среда с информация от най-простата до най-сложната, добре организирана и визуално лесна за разбиране, да не говорим за скоростта, с която се актуализират данните. Много харесвам функциите за фитнес, техника и тактика”.

Имали ли сте възможност да изпробвате нашата чисто нова функция за динамично рисуване?

“Привърженик съм на видеоилюстрациите, особено на динамичните. Функцията за динамични рисунки помага във футболната педагогика. Така изясняваме на спортистите какво може да се подобри или пък им обясняваме дадена концепция. Нашият треньор на вратарите е сред тези, които го използват най-много. Той прави задълбочени проучвания с илюстрации, което ни кара да се гордеем с неговия професионализъм и със способността му да допринася с изображения. Това е невероятно”.

“Платформата, която познавах преди години, не е същата като днешната. Забелязвам еволюцията и постоянното търсене на подобрения. Вярвам, че добавянето на елементи, насочени към тренировъчните сесии, ще донесе още повече успех на компанията с течение на времето”, допълни Рикардо.

Още от Спорт и бизнес

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти