Десетки финландски фенове с положителни тестове за коронавирус след прибирането от Русия

Десетки финландски фенове с положителни тестове за коронавирус след прибирането от Русия

Десетки финландски фенове са с положителни тестове за коронавирус след завръщането си от Русия, където финландският национален отбор игра последния си мач от груповата фаза на Евро 2020 срещу Белгия. Медиите във Финландия съобщиха, че 86 души са диагностицирани с КОВИД-19 до момента. Хиляди финландски запалянковци пътуваха до Санкт Петербург, за да подкрепят своя отбор срещу Белгия в понеделник. Не всички проби са обработени, а в допълнение около 800 души преминаха границата, без да бъдат тествани за ковид, тъй като не били подготвени достатъчно тестове, поради което финландските власти очакват още положителни случаи за вируса. Здравните служби в страната посъветваха пътувалите до Русия да избягват контакти в близко време и да се изолират. 

Ситуацията с пандемията в Русия се влоши през този месец, като броят на инфектираните рязко се увеличи в цялата страна, включително в големите градове Москва и Санкт Петербург. От института за инфекциозни болести в Германия "Роберт Кох" критикуваха организаторите на Евро 2020 заради големия брой пътуващи фенове из цяла Европа и на практика пълните стадиони в някои от градовете-домакини. 

"От гледна точка на медицината не е добра идея да пътуват толкова големи групи хора и да има пълни стадиони", коментира президентът на института - Лотар Вилер.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти