Гледай на живо

Аматьорският футбол отново е тук - вижте всичко най-интересно преди първия кръг в "Часът на Трета лига" с гост Стефан Дамянов

Вдигат наградния фонд на следващите две световни първенства с 2 млн. долара от глобата на Русия

Вдигат наградния фонд на следващите две световни първенства с 2 млн. долара от глобата на Русия

Световната атлетика ще използва 2 милиона долара от глобата за допинг, получени от Русия, за да увеличи наградния фонд на следващите две световни първенства по лека атлетика.

Президентът на световната федерация Себастиан Коу заяви, че наградните фондове ще бъдат увеличени с по 1 милион долара за шампионатите на планетата в Юджийн (САЩ) 2022 и в Будапеща (Унгария) през 2023 година.

"Исках да се уверя, че тази сума ще се върне при "чистите" спортисти", каза Коу по време на американския шампионат по лека атлетика в Юджийн (Орегон), който е и олимпийска квалификация.

Това означава, че към всеки от 44-те старта ще бъдат добавени 23 000 долара. Обикновено осемте най-добри финалисти получават пари от наградния фонд. Световната атлетика все още не е решила как да раздели допълнителните средства.

Русия плати глоба в размер на 5 милиона долара като част от възстановителна програма след дългогодишен скандал, в който разследващите разкриха спонсориран от държавата план за подпомагане на спортистите да използват забранени вещества, без да бъдат хванати.

Коу каза още, че 5-те милиона долара е по-добре да се раздадат на спортистите, отколкото да седят в общия фонд на Световната атлетика.

Увеличените парични награди са в допълнение към фонда за спортисти, който е спонсориран от дарения и е осигурил до 3000 долара на 193 спортисти от 58 държави за храна, живот и тренировки.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти