Медикът спасил Ериксен: Вероятността сърцето му да спре отново е минимална

Кристиан Ериксен е бил върнат към живота още с първия електрошок от дефибрилатор, разкри лекарят Йенс Клайнефелд. Той бе един от лекарите, които оказаха спешна помощ на халфа на Дания на терена в мача от Европейското първенство срещу Финландия в събота. 

Плеймейкърът на Интер припадна на игрището в края на първото полувреме в следствие на сърдечен удар. Клайнефелд каза в интервю за вестниците на издателска къща "Функе", че след няколко минути сърдечен масаж е бил използван и електрически заряд за възстановяване на работата на сърцето. "Около 30 секунди по-късно той си отвори очите и можех да говоря с него. Беше много приятен момент, тъй като в спешните ситуации извън болница процентът на успеваемост в тези ситуации не е толкова голям", казва Клайнфелд. 

Ериксен в момента се възстановява в болница и се чувства добре, но лекарите все още провеждат тестове. Клайнефелд добавя, че е бил убеден, че Ериксен ще остане в стабилно състояние след трансферирането в болница. "При професионалните спортисти, които са проверявани често за здравословни проблеми, понякога се получава "късо съединение", което отключва вентрикуларна фибрилация (нарушен сърдечен ритъм). В този случай използваме електрошок, за да възстановим ритъма на сърцето. Вероятността то да спре отново е минимална за пациенти като него, които нямат свързани предходни заболявания", продължава Клайнефелд. 

Дания играе втория си мач на Евро 2020 днес срещу Белгия. Ериксен ще бъде аплодиран от двата отбора и от публиката в десетата минута, в съответствие с номера на фланелката му.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти