Селекционерът на Дания: За COVID-19 се отлагат мачове, но не и за сърдечен арест😡

Селекционерът на датския национален отбор Каспер Хюлманд критикува УЕФА, че не е била дадена възможност на футболистите от водения от него тим да изиграят в друг ден двубоя с Финландия от Евро 2020. В срещата в събота Кристиан Ериксен получи сърдечен арест на терена и двата отбора изчакаха в продължение на близо два часа за решение на европейската футболна централа. Срещата на стадион "Паркен" беше доиграна и финландците победиха с 1:0.

"УЕФА не успява да ръководи с достатъчно състрадание в тази наистина трудна ситуация", категоричен е специалистът.

На датския отбор е била дадена възможност да избира между доиграване на двубоя с Финландия в събота вечерта или от 12:00 часа на следващия ден. Хюлманд е на мнение, че датчаните са били притиснати да се завърнат на терена прекалено скоро след драматичния инцидент с Ериксен. 

"Единственото правилно решение в такъв случай е да качиш играчите в рейса и да ги пратиш у дома, като се справиш с проблема по-късно. Заради случаите на коронавирус може да се отложи двубой с 48 часа, докато при сърдечен удар явно не е така. Това е изключително погрешно. В протоколите няма достатъчно добро ръководство за такива случаи. Доброто ръководство в определени случаи трябва да показва състрадание. УЕФА трябваше да подходи към случая доста по-внимателно заради чувствителното и специфично състояние, в което се намираха играчите. Беше решено подновяване на двубоя същата вечер, след като двата отбора поискаха това. Погрешно е да се мисли, че ние първи сме пожелали да доиграем тогава мача. Имаше два възможни сценария. Не може да се спори кое е било по-добре да се случи. Ние бяхме поставени под огромно напрежение. Бяхме пред дилема и ситуацията беше изключително трудна", каза още селекционерът на Дания. Не мисля, че това беше правилното решение. Не беше редно да сме там обратно на терена след инцидента. Видя се колко силни са момчетата. Това, че те излязоха отново и играха, показва, че са силни характери. Много съм горд от това. На фона на всичко това не смятам, че бяха правилни предоставените ни от УЕФА две възможности.”

По-рано днес Ериксен публикува своя снимка от болничната стая и увери, че е по-добре. Следващата среща на шампионите от 1992 година е в четвъртък срещу Белгия от 19:00 часа.   

Още от Футбол свят

Виж всички