Според Красен Кралев има безпрецедентна атака срещу пореден министър от правителството на ГЕРБ

Според Красен Кралев има безпрецедентна атака срещу пореден министър от правителството на ГЕРБ

Това е безпрецедентна атака срещу пореден министър от правителството на ГЕРБ отново с измислени и манипулативно изнесени данни. Това заяви на брифинг в Русе бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев. Причина са изказвания на служебния министър на спорта Андрей Кузманов и Антон Кутев - говорител на кабинета, че конкурсите за финансирането на дейностите на Министерството на младежта и спорта са правени по непрозрачен начин, като в тях са печелили един и същи организации и хора.

Кралев заяви, че е изключително горд с осъществяването на националната програма за изпълнение на младежки дейности, която е една от най-успешните.

"Програмата е прозрачна и ясна. Всички победители са обявявани публично. Има ясни критерии. Одобрението на всички проекти се извършва от комисия, чиято цел е да следи за спазването на заложените критерии през 2017 година", заяви Кралев.

По думите му всичко друго, изнесено от служебния министър и от Антон Кутев, са "манипулации, съшити с бели конци".

Служебният министър: Конкурсите на спортното министерство са били непрозрачни и са печелени от едни същи хора
Служебният министър: Конкурсите на спортното министерство са били непрозрачни и са печелени от едни същи хора

Кралев обясни, че от 2017 г. до 2020 г. включително са отделяни по общо 2 млн. лева за осъществяване на проекти. През 2017 г. са одобрени 64 проекта, през 2018 г. - 42 проекта, през 2019 г. са 48, а през 2020 г. са 38. През тази година се реализират 50 проекта на стойност 5 млн. лева. Кралев каза, че в резултат на успешно проведените кампании през предходните години сумата за програмата е била увеличена. По думите му 23 от неправителствените организации се заминават със спортна дейност, а останалите 27 са фондации и сдружения с нестопанска цел.

Основните теми, по които работят, са превенция на хазартната зависимост сред младите хора, превенция на зависимости - наркотици, алкохол, тютюнопушене, интернет.

Кралев обясни, че програмата по негово предложение е преминала от Министерството на финансите към Министерството на младежта и спорта, но "критериите, по които работим, комисията, всичко това е създадено по време на първия служебен кабинет на Румен Радев. Стриктно сме следвали всички указания и нормативни документи, разработени от това служебно правителство".

Кралев каза, че всяка година кандидатстват между 150 и 200 организации, като има конкуренция.

"Твърдят, че повечето са едни и същи. Да, някои НПО са по-добри от други при писането на проекти. Някъде има ли забрана, че не може успешни проекти да се реализират в няколко поредни години. Заработили били милиони левове - как, като всяка година програмата е за по 2 млн. лева", каза Кралев.

Бившият министър на спорта заяви, че е странно защо служебният министър и Антон Кутев дават за пример федерацията по ММА и "Ипон".

"С какво им бодат очите, може би защото Станислав Недков е малко по-активен в социалните мрежи. Къде ги виждат милионите", каза Кралев и посочи, че "Ипон" за три години са взели съответно - 34 990, 33 000 и 30 000 лева, а ММА са получили - 31 000, 34 000, а през тази година 120 000 лева.

В същото време има и други организации, които са спечелили - например, федерацията по бадминтон, по художествена гимнастика, лека атлетика, картинг, баскетболен клуб за хора с увреждания "Левски".

"Всички са участници по проекти, дали са перфектни отчети, реализирали са десетки кампании. Стигнали сме до над 1 млн. души всяка година. Не може да се изнасят манипулативно данни", заяви Кралев.

По думите му в целия свят подобни кампании за борба срещу различните зависимости се реализират през медиите.

"Каква грозна практика ми говорят да бъде прекратена, като това е един от най-прозрачните процеси за избор на изпълнители и за отчетност. Как всички проекти са сходни, като те са по четири различни теми. Отделно, не сме избирали сдруженията по партийна принадлежност, по предмет на дейност. Ето, виждаме дъщерята на Антон Кутев, която е член в сдружение "Национален младежки форум", и то е получило финансиране през 2020 година", заяви Кралев.

Бившият служебен министър каза още, че за Петър Коларов се открива участие само в едно сдружение.

По думите му един месец тези хора стояли в министерството и разпитвали служители.

"Викат ги в кабинетите. Антон Кутев присъства по време на разпитите. Пет души са разпитвали служителка на моето министерство. Какво прави Антон Кутев да рови по кашоните на Министерството на младежта и спорта. Преди четири години служебният им кабинет изнесе половината документация на министерството. Десетки кашони с документи. Какво намериха - нищо. Главният им секретар извика директорите на дирекции и ги накара да си подадат оставки без дата, за да засвидетелствали лоялност към новата власт. Така ли се засвидетелства лоялност към новата власт - с натиск, с разпити, с дърпане на служители, със страхуване на служителите. Малко поработете, защото на спортните клубове почва да им писва от вашето управление. За месец може да направите толкова поразии, колкото други за години не могат. Атакувахте една от най-успешните ни програми", заяви Кралев.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти