Гледай на живо

ЦСКА - София хвърли здрав бой на хърватския Осиек - На живо след 4:2 на стадион "Васил Левски"

Служебният министър: Конкурсите на спортното министерство са били непрозрачни и са печелени от едни същи хора

Служебният министър: Конкурсите на спортното министерство са били непрозрачни и са печелени от едни същи хора

Конкурсите за финансирането на дейностите на Министерството на младежта и спорта са правени по непрозрачен начин. В тях са печелили един и същи организации и хора, казаха пред журналисти в МС министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов и Антон Кутев, говорител на служебния кабинет.

“Конкурсите за последните пет години са правени без външни оценили и критерии за участие. В конкурс на ведомството за тази година са участвали около 120 организации, от които печелят 35, като няма разлика в недостатъците в проектите на спечелилите и на загубилите, каза Кузманов. Явно конкурсът се прави при пълен субективизъм. В конкурс по една от програмите четири фирми печелят по 670 000 лева, като при три от фирмите има свързани лица”, каза министърът.

“Основи играчи в тези програми от 2017 до 2020 година са почти едни и същи, като някои са спечелили милиони левове. Сред тях са федерацията по ММА и спортен клуб "Ипон", и то по програма насочена за младежта, а не толкова към спорта”, добави Кузманов.

“Докато сме в това правителство тази грозна практика ще бъде прекратена и конкурсите ще се правят прозрачно с външни оценители”, заяви спортният министър.

“Става дума за пари, които трябва да се дават за младежки дейности и за превенция от хазарт и наркотични зависимости, допълни Кутев. - Има фирми, които печелят с почти идентични проекти всяка година и така пета поредна година. Този година фирмите, които печелят финансиране до такава степен са им сходни проектите, че спокойно може да се каже, че са печатани на един и същ принтер и лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство. Парите са раздавани по, меко казано, съмнителен начин, заяви Кутев.

Три от четирите фирми, които печелят големите суми от по 670 000 лева тази година, са свързани с едно лице - Петър Коларов, който работи в медия, каза още говорителят на кабинета.

“През всичките тези години спортен клуб Ипон" е вземал пари по програмата за неправителствените организации. Друг спортен клуб, ММА на Станислав Недков, така нареченият Стъки, е вземал по 200 000 лева годишно за финансиране на клуба, но и отделно е взел 220 000 лева като неправителствена организация, от които 120 000 лева през тази година. От това се вижда защо Стъки протестира пред президентството, а не пред министерството на спорта, каза още правителственият говорител.

“Министерството е изготвило Проект на Национална стратегия за младежта (2021-2030). Тя има за цел да дефинира основните и специфични цели и приоритети на държавната политика за младежта както и мерките за тяхното постигане”, съобщи още министър Андрей Кузманов.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти