Това е новият Grandland на Opel

Това е новият Grandland на Opel

Opel представи новия Grandland – спортно-елегантен с интуитивно управление на функциите и новаторски технологични решения. С изцяло цифровите показания на арматурното табло Pure Panel, новият модел предлага на водача напълно различно изживяване зад волана. В качеството си на флагман в SUV гамата на Opel, новият модел предлага и редица допълнителни технологии и асистиращи системи, които до момента бяха на разположение само на клиентите на автомобилите от по-високите класове. Особено ярък пример в тази насока е адаптивната система на предните светлини IntelliLux LED® Pixel Light с общо 168 LED елемента. Това високотехнологично решение е заимствано от топмодела Opel Insignia и дебютира във флагмана в SUV гамата на германската марка, демонстрирайки нови, по-високи стандарти в пазарния сегмент на Grandland. Същото може да се каже в пълна степен и за системата Night Vision, която отбелязва своята премиера в модел на Opel. 

През тъмната част от денонощието системата регистрира и предупреждава водача за наличието на пешеходци и животни на пътното платно на разстояние до 100 метра пред автомобила. Полуадаптивната система за асистенция Highway Integration Assist поддържа Grandland в средата на лентата за движениеи контролира зададената дистанция до превозното средство отпред. Проектираният и произведен в Германия Grandland естествено се отличава и с Opel Vizor - новото лице на марката. С новия Grandland марката Opel се придържа и към изпълнението на своята стратегия за електрификация. Клиентите на мощните, високоефективни plug-in хибридни варианти имат възможност за избор между версии с предно предаване или с електрическа система за задвижване на четирите колела. 

Вълнуващи технологии - Opel Vizor и система IntelliLux LED® Pixel Light на предните светлини Динамиката и спортния дух в поведението на пътя са сред основните характеристики на водещия SUV модел в гамата на Opel от момента на неговата премиера през 2017 година. Сега към характера на Grandland се добавя и ярко отличаващото се ново лице на марката - Opel Vizor. Самоувереното и ясно излъчване на Vizor доминира по впечатляващ начин оформлението на предната част на новия модел и интегрира хармонично решетката, емблемата с мълнията на Opel и виисокотехнологичната, водеща в класа система на светлините IntelliLux LED® Pixel Light в единен визуален елемент. Оборудването на флагмана в SUV гамата на Opel вече включва и адаптивната система на светлините IntelliLux LED® Pixel Light. Както при използваната при Opel Insignia система, общо 168 светодиодни елемента (по 84 във всеки от фаровете) се грижат за постоянното и плавно адаптиране на светлинния поток към пътното платно в зависимост от конкретната ситуация и околните условия без опасност от заслепяване на останалите участници в движението. LED елементите във всеки от забележително тесните, компактни и елегантни като форма фарове са подредени в матрична система от три реда и дават възможност за преминаване на функционалността на светлините на следващото, по-високо равнище.

Opel Grandland разполага и с множество други асистиращи системи. 360-градусовата панорамна камера например улеснява значително водача при маневри, осигурявайки подробна картина на зоната около автомобила от фронталната и задната камера. Тази информация, заедно с картината от птичи поглед се показва на екрана на инфоразвлекателната система. Асистентът за автоматично паркиране на свой ред следи за подходящи свободни места за паралелно и перпендикулярно паркиране и може автоматично да паркира и изведе Grandland от съответното паркомясто. Системата за предупреждение за опасност в мъртвите зони се грижи за предотвратяването на потенциални инциденти с други движещи се в близост превозни средства при маневри за завиване или смяна на лентата. В случай на опасност от сблъсък, водачът получава светлинен предупредителен сигнал във формата на автомобил в съответното външно огледало. Стандартното оборудване на всички варианти на новия Grandland включва също система за предупреждение за сблъсък в движещия се отпред автомобил с функция за автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци, предупреждение за неволно напускане на лентата за движение, система за разпознаване на пътните знаци, функция за установяване на умора и сънливост на водача и круиз контрол. Върхово ниво на комфорт – ергономични седалки и първокласни инфоразвлекателни системи Новият Opel Grandland демонстрира върхови стандарти не само при системите за асистенция на водача, но и по отношение на комфорта. 

Ергономичните активни седалки за водача и пътника отпред притежават сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Aktion Gesunder Rücken e. V. - Инициатива за подобряване здравето на гърба) и спомагат за поддържане на оптимална позиция на тялото зад волана. Отличените с многобройни награди седалки са уникални в класа на Grandland и дават възможност за изключително широк спектър от настройки – от електрическия механизъм за регулиране на наклона на седалката до електропневматичната лумбална опора. Във варианта с кожени тапицерии седалките предлагат функция за отопление и дори за вентилация. Комфортът се повишава допълнително и от системата за достъп и стартиране без ключ “Keyless Open & Start”, както и от сензорно управляваният електромеханизъм на капака на багажника, който може да се отваря и затваря само с леко движение на крака под задната броня. Комуникационната свързаност и забавленията на борда на новия Grandland се осигуряват от инфоразвлекателните системи, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto. 

В съчетание с услугите от гамата на OpelConnect, върховата система Multimedia Navi Pro прави пътуването особено приятно с предоставяната актуална информация за пътнотранспортната обстановка в реално време, онлайн актуализациите на навигационните карти и превантивната функция на навигационната система. Панелът за безжично зареждане на мобилни устройства в централната конзола осигурява прегледно и удобно „презареждане“ на съвместими модели смартфони без необходимост от кабели. Самоуверено излъчване - plug-in хибридно задвижване и ярък дизайн в стил Opel Compass Водещите в класа технологични решения и изключителния комфорт се допълват от впечатляващата динамика на Grandland и изчистения, самоуверен дизайн на новия модел. Продължавайки стратегията на Opel за електрификация, plug-in хибридните версии осигуряват не само сравнимо с това при спортните автомобили ускорение, но и движение без локални емисии, благодарение на своите електродвигатели, модерни агрегати с вътрешно горене и рекуперативна функция при спиране. Благодарение на гъвкавостта на мултиенергийната конструктивна платформа, използвана при новия Grandland, клиентите имат възможност за избор на предпочитаната от тях система на задвижване - от високоефективни дизелови и бензинови двигатели до електрифицирани plug-in хибриди. 

Дизайнът демонстрира типичните за новата дизайнерска философия на марката ясни линии. Предницата се доминира от широкия единен панел Opel Vizor, докато в оформлението на задната част се отразява ярко концепцията на компаса, при която надписът с името на модела Grandland и емблемата с мълнията на Opel сa разположени централно върху задния капак. Допълнителни акценти поставят оформлението на броните и страничните панели, лакирани в основния цвят на каросерията, както и защитните панели на пода в блестящо черно и сребристо. Новият Grandland се предлага и с характерното за марката двуцветно лаково покритие с различен цвят на покрива. Opel ще обяви цените и ще стартира поръчките на своя нов флагман в SUV класа след няколко седмици. Доставките на новия Grandland „ made in Germany“ в завода в град Айзенах, ще започнат през есента.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти