Българи се качиха на подиума в картинг състезанието за издръжливост "ЕКО 24 часа на България"

Българи се качиха на подиума в картинг състезанието за издръжливост "ЕКО 24 часа на България"

Тазгодишното издание на „ЕКО 24 часа на България“, което за втора поредна година се проведе на картинг пистата край „Хасково“, завърши след 24 часа, изпълнени с адреналин, големи емоции, незабравими моменти и много битка гума до гума на пистата до финала. 

В едно от малкото 24-часови картинг състезания в световен мащаб и единствената пистова моторспорт надпревара в България с продължителност от цяло денонощие участваха рекордните над 250 пилоти от 16 нации, разпределени в 41 отбора. 

В класирането в категория PRO, първи, за втора година, се класира френският отбор на MRK Pro, който навъртя 1 576 обиколки и изминати близо 1700 километра, а на втората позиция остана отново френски отбор -Kart&Diem Pro, завършил с 2 обиколки зад победителите. В този отбор бе и най-предно калсиралия се българин – Георги Ванков. На трето място финишира отборът от Швейцария -Eiriz Racing Suisse 2 с изоставане от 3 обиколки от първата позиция. В този отбор отново имаше и българско участие - в лицето на Венцислав Василев и Веселин Паунов, който направи и най-бързата обиколка за цялото състезание. 

В категория GOLD първи завърши швейцарският отбор на Eiriz Racing Suisse 3, среброто отиде при един от българските отбори - Pro Racing Team, a на трето място в категорията се класира тимът на Beokart GP от Сърбия.

По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели се изправи и „Отбор на звездите“, в който участие взе актьорът Наум Шопов, певецът Рафи Бохосян, олимпиецът Йордан Йовчев, ултрамаратонецът Краси Георгиев, младият картинг пилот – Калоян Върбицалиев, инфлуенсърът Радо – известен като Epic Bath Guy, както и Александър Данчев – Shondy и Владимир Арабаджиев – единственият българин, пилотирал болид от Формула 1 в тест за отбора на Катерам през 2010 година. Те завършиха на последно място, но представянето им донесе страхотни емоции, усмивки и незабравими спомени.

В състезанието представител на Sportal.bg взе участие в отбора на „ЕКО и приятели“, състоящ се от представители на медии и победителят от специална онлайн игра, показал най-добро време на предварителните квалификации. 

И този път статистиката показа удивителни резултати. За едно денонощие на картинг пистата в град Хасково, отборите навъртяха общо над 60 000 обиколки и точно 1 440 минути постоянно каране. Организаторите отново успяха да предизвикат всички състезатели като точно на 12-ия час от старта на надпреварата, в полунощ, посоката на движение на трасето бе обърната, като това бе съпроводено от зрелищна заря. Промяната бе голямо изпитание и натоварване за духа и тялото на всички пилоти, които трябваше да се преборят с липсата на сън и преумората, която изпитваха след 12 часа каране.

ЕКО 24 часа на България”, e част от Европейския картинг шампионат за издръжливост, който ще продължи с още два старта - на 29 август – „ЕКО 8 часа на България", на писта "Пауталия", гр. Кюстендил  и на 2-3 октомври - „ЕКО 24-часа на България", на картинг писта "Хасково", гр. Хасково. 

Организаторите се включиха и в благотворителната кампания за малкия Гого от Хасково като предоставиха част от средствата, събрани от таксите за участие в състезанието за неговото лечение.

Категория GOLD до 94 кг: 

1. Eiriz Racing Suisse 3

2. Pro Racing Team Bulgaria 

3. Beokart racing Serbia. 

Категория PRO до 84 кг: 

1. Mrk Pro 

2. Kart&Diem Pro

3. Eiriz Racing Suisse 2

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти