Днес Изпълкомът решава за формата - efbet Лига остава с 14 отбора през този сезон

Днес Изпълкомът решава за формата - efbet Лига остава с 14 отбора през този сезон

Днес Изпълнитeлният кoмитeт нa Бългaрcкия футбoлeн cъюз щe прoвeдe рeдoвнo зaceдaниe oт 14:00 ч. на Нaциoнaлнaта футбoлнa бaзa "Бoянa". Очаква се след днешното заседание да бъде обявено, че през новия сезон efbet Лига ще запази формата си и в него ще участват 14 отбора, научи Sportal.bg

Престъпление спрямо футбола в България
Престъпление спрямо футбола в България

Промяна обаче ще има от сезон 2022/23, когато футболният ни елит ще бъде увеличен на 16 тима, които ще трябва да гарантират мястото си по чисто спортен път, както е и най-логично да бъде. Припомняме, че президентът на Професионалната футболна лига Стефан Капралов бе внесъл през месец април писмо за разглеждане на формата на efbet Лига. Подобна идея беше посрещната повече от негативно от голяма част от футболната общественост. 

От БФС пък назначиха експертната комисия, която е решила, че най-правилно би било през новия сезон форматът на efbet Лига да не претърпи промени, като участниците в него ще бъдат изцяло заслужили мястото си по спортен път. 

Това означава, че Монтана и Етър със сигурност ще играят във втория ни ешалон от новия сезон. Двата тима загубиха мястото си, след като завършиха съответно на последно и предпоследно място. Същото важи и за Септември (София). Столичани се добраха до бараж за влизане в елита, който обаче загубиха отново по спортен път от тима на Ботев (Враца). 

Попълване на efbet Лига до запълването ѝ с други отбори от Втора лига също няма как да се случи, ако тимовете нямат спортни заслуги за това по правило на УЕФА. Пирин (Благоевград) и Локомотив (София) сами си спечелиха промоция, а както вече споменахме, третият Септември загуби баража си. Четвъртият Лудогорец 2 по правило не може да бъде поканен и участва в елита, тъй като отборът е дубъл на шампиона Лудогорец. Пети и шести са съответно Спортист (Своге) и Хебър (Пазарджик). И двата тима обаче нямат необходимите лицензи за efbet Лига.

През сезон 2022/23 от Втора лига ще влязат четири отбора, също заслужили мястото си по спортен път, които ще попълнят формата от 16 тима.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти