Престъпление спрямо футбола в България

Престъпление спрямо футбола в България

Много е тъжно, но хора, които са в управата на българския футбол, продължават да мислят предимно за себе си, а не как да се опитат да изправят най-великата игра на крака. Доказва го поредната глупост, която е напът да бъде гласувана на Изпълкома в сряда - нещо, за което нашата медия алармира в началото на месеца. Президентът на Професионалната футболна лига Стефан Капралов, който изведнъж се събуди от дългогодишен сън, е внесъл преди няколко дни писмо за разглеждане на формата на efbet Лига. Подигравателното е, че предложението, което трябва да се гласува в сряда, се казва: “Рестарт на първенството”.

62 Жребий за efbet лига сезон 2020/2021

Но забележете: родният елит се връща към формат с 16 отбора, за да няма изпадащи през този сезон, където със зъби и нокти в плейофа за оставането сега трябва да се борят Славия, Ботев (Враца), Етър и Монтана. Освен това, идеята е да бъдат махнати и плейофите, което още повече ще убие футбола ни. Най-лошото е, че дори желанието е да се намалят от 6 на три плейофните мачове за оставане тази година, тъй като няма да имат значение за крайното класиране. Точно в този момент, когато всеки един мач стана изключително интересен, никой не се отпуска и за секунда, а нормалният зрител гледа с по-голямо желание. Да се върнем към формата от годините преди реформата, за да може да е пълно с безинтересни срещи и четири тима да играят за първите три места, около осем-девет клуба пък да си играят един вид контроли още отпреди Коледа до края на сезона. На кой му трябва да се създават предпоставки за черно тото, тъй като е ясно на всички, че половината клубове нямат бюджет и сега, за да изкарат сезона?

Това е срам и позор, господа управляващи! Нахалството е безгранично и после защо няма спонсори, хора и добри футболисти по родните терени

През последните години български и чуждестранни букмейкърски компании са основни рекламодатели на футбола, именно една такава -  efbet, е генерален спонсор на първенството, а собственикът й Цветомир Найденов е категорично против такъв формат и публично обяви, че ще има множество нагласени мачове. Всичките останали също ще искат да се разграничат максимално от подобен формат, който гарантира скучни и вероятно уговорени срещи.

Найденов за промяна на efbet Лига: Ще има такова черно тото, ще е отвратително
Найденов за промяна на efbet Лига: Ще има такова черно тото, ще е отвратително

Тази пролет футболът не е на най-високото ниво, но интригата е налице във всеки мач, а това няма как да се случи във формат с 16 тима и без плейофи. Точно сега, когато намаляха до минимум сигналите за Черно тото, ние ще се връщаме към формат с мачове, в които доста от отборите от януари до май няма да има за какво да играят.

Ще намалеят чувствително парите за телевизионни права на всеки един клуб - основното перо от приходи на повечето тимове в елита. Телевизията с правата, която категорично е против промяната на този формат, трудно се справя, за да пусне седем мача от един кръг, а сега ще трябва да търси място и на още един двубой, който със сигурност няма да носи интерес. Тъкмо има светлина, че пандемията от Covid -19 постепенно ще отшуми и спонсорите ще имат интерес към първенство, в което има интрига, и водещите фигури в българския футбол, които уж толкова много милеят за него, искат да направят това.

Поредният абсурд в родния ни футбол
Поредният абсурд в родния ни футбол

Къде е логиката? Каква е целта? Да се спаси един или повече клубове от изпадане? Който изпадне, ще е защото не си е свършил работата на терена. Нали това е хубавото във футбола. Това бе причината целият свят да скочи на футболния Франкенщайн - Суперлига, тъй като се губи същността на надпреварата, а именно спортните резултати. И какво страшно има, ако един тим изпадне? Ще направи отбор, за да се върне и да си поправи грешките.

Не е тайна, че именно Венцеслав Стефанов е най-големият критик на този формат на първенството още от създаването му през 2016 година, като вече пета година на неговата мушка е Павел Колев, който беше в основата на създаването на този формат, започнал да дава и своите плодове: по-малко уредени мачове и минимално безсмислени срещи. Най-старият столичен клуб рискува да изпадне, но не заради друго, а заради представянето си на футболния терен. Същото се отнася и за другите три отбора останали в плейофа, но и те имат шансове в директните битки да се доказват и борят за оставане.

Защо трябва да лишим зрителите и българския футбол именно от това? Точно такива мачове, като тези между Етър и Славия вдигат нивото на футбола и на играчите, за да имаме по-добро бъдеще. Когато се играе за всяка педя от първата до последната секунда, а не когато се играят мачове няколко месеца без сериозна мотивация и интрига.

Много битка и самоубийствен хикс в Търново - Ботев (Пловдив) си отдъхна
Много битка и самоубийствен хикс в Търново - Ботев (Пловдив) си отдъхна

Вместо да се мисли за намаляване на отборите, за да играят по-силните по няколко пъти и да се вдига нивото, ние мислим сега на някой да е добре, а не за бъдещето на българския футбол. Това е фундаменталната грешка.

Само забележете, че г-н Капралов, който през последните години се забелязва само когато трябва да тегли жребий за Купата на България и миналата година бе викнат в БФС, за да се сформира експертна група, която да определи дали първенството да се доиграе, го няма на футболната ни карта от много дълго време. Той обаче лично пуснал писмо до професионалните клубове, за да ги пита дали искат да се увеличи формата. При това, след като мандатът му изтекъл през ноември 2020 година и не е имало събрание, за да бъде подновен. Освен това, не е събиран Управителният съвет от 11 члена, за да се взема подобно решение. Именно поради това неговото действие е напълно нелегитимно и подсъдимо. Разбира се, че тимове от втората осмица, които рискуват да изпаднат, имат подобни предпочитания, както и тези от Втора лига, които се борят за влизане.

Позицията на ЦСКА-София и ЦСКА 1948 е категорична. Двата тима са много против. Лудогорец, Арда (Кърджали) и Берое се въздържат от коментар, но който и да питате от тях, ясно ще кажат, че предпочитат този формат. Стефанов е убедил Наско Сираков за 16 тима, но Левски иска да останат плейофите, а това няма да се случи. Интересното е, че в писмото внесено от г-н Капралов, “сините” са дадени като клуб, който е казал: ”Да” на връщане на такъв формат.

Венци зададе въпрос на Цветомир Найденов и каза: Гонзо да не говори преди Крушарски!
Венци зададе въпрос на Цветомир Найденов и каза: Гонзо да не говори преди Крушарски!

Президентът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски за пореден път се е врътнал и “смърфовете” сменили своята позиция, след като Георги Иванов-Гонзо заяви, че е категорично против и дори с Венци Стефанов влязоха в спор през медиите.

И така г-н Капралов, който е толкова важен за БФС, че дори не си паркира колата на паркинга на базата в Бояна, а го прави отвън, ще променя футбола. Човекът, който от членски внос в лигата през последните 10 години е прибрал почти един милион и 500 хиляди лева, а дори лигата няма офис от пет години и няма сайт. Защитава интересите на някой, но не и на българския футбол. Това е убийство спрямо футбола в България. Хубаво е да го разберат хората, които ще гласуват в сряда.

Гонзо за 16 отбора в efbet Лига: Представяте ли си какво ще стане?
Гонзо за 16 отбора в efbet Лига: Представяте ли си какво ще стане?

Спортните директори, треньори и играчи са против подобно нещо, а ще го гласуват хората, които футболната общественост отдавна не харесва, и то под натиск, за да се гледа даден интерес. Да не говорим, че миналата година същият този г-н Капралов тогава правилно натискаше да се играе първенството, но един от замесените клубове тогава гонеше класиране в турнирите, което впоследствие си заслужи справедливо на футболния терен. Поредно доказателство, че гледаме само в нашия двор, а не за общото благо на футбола, въпреки че решението преди година бе правилно.

Водещите тимове обаче ще бъдат сериозно ощетени. Те си се борят за турнирите, а надолу някой се спасява в последния момент, което в разрез с всички правила на УЕФА, където по закон трябва да има изпадащ. Архитектите на тази “гениална” идея затова ще предложат 14-ия да играе бараж с 3-ия от Втора лига.

Защо тогава третият ще трябва да играе със седмия? Как може да бъде убеден тимът, който е бронзов медалист, че ще трябва да рискува да загуби близо 500 000 лева от първия предварителен кръг на Лига Европа, ако отстъпи срещу седмия. Всичко това създава предпоставки за дела в УЕФА с тежки последствия срещу БФС. Кой печели от подобно нещо?

Преди пет години в УЕФА знаеха, че се правят промените във формата в България, тъй като първенството бе с девет отбора, но сега не знаят нищо за това и промяна един месец преди края на сезона е пагубна, предвид това, че си обявил един формат през миналото лято.

Именно от офисите в Нион се очакват сериозните санкции, като ще бъде интересно, ако изхвърлят от турнирите водещите тимове през следващия сезон, а може и за два, за да се угоди на някой. Последната седмица от футболната централа на УЕФА показаха сила и мощ, която никога преди това не са демонстрирали, като в рамките на 48 часа смачкаха 12 от 15-те най-големи клуба на планетата.

Сега жертви ще трябва да има, за да се види, че се работи в посока на развитие и правилата са еднакви за всички, а който не ги спазва, ще си плаща. А нашите ръководни фактори се опитват да вкарат футбола ни в устата на лъва, заради глупост без никаква стратегическа логика, която само ще донесе загуби за футбола в България, който бе описан много точно от легендарния Христо Стоичков: “Ние бяхме четвърти в света, а сега се борим за четвърто място в квалификационна група”.

Хапни като шампион с безплатна доставка от Takeaway.com!

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти