Африканското първенство по лека атлетика бе отменено

Африканското първенство по лека атлетика бе отменено

Първенството на Африка по лека атлетика, което беше последен шанс за част от местните спортисти да покрият олимпийски нормативи за Токио 2020, бе отменено заради КОВИД-19 пандемията, обяви континенталната конфедерация КАА.

Надпреварата трябваше да бъде проведена в Лагос през този месец, след като Нигерия зае в последния момент мястото на Алжир като домакин.

"С голямо съжаление трябва да ви уведомим, че първенството на Африка за мъже и жени, което бе насрочено за 23-27 юни в Лагос, е отменено", съобщава КАА в официалното изявление.

"След като Алжир, който трябваше да приеме турнира в дните 22-26 юни, поиска отлагане, ние бяхме длъжни да потърсим различен домакин. За съжаление, Нигерия, която сама кандидатства да приеме състезанията, ни уведоми за отказа на местните власти страната да бъде арена на толкова голям турнир".

За африканските лекоатлети без квоти това бе последен шанс за Токио 2020. Те нямат възможност да пътуват за други турнири извън Африка и остават без покрит олимпийски норматив.

"За африканците е много сложно да пътуват за състезания в Европа. Трябва сериозно финансиране, а има и други пречки", заяви в интервю за ББС континенталният шампион на 400 метра Айзък Маквала, който тренира в Нидерландия.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти