Гледай на живо

Евро 2020: Швеция - Словакия 0:0

Мечтите се сбъдват - 44-годишна атлетка ще направи своя олимпийски дебют в Токио

Мечтите се сбъдват - 44-годишна атлетка ще направи своя олимпийски дебют в Токио

За доказателство, че олимпийските мечти могат да се сбъднат в по-късен етап от живота е нужно погледнете отбора на Австралия в маратона при жените за Игрите в Токио. Общата възраст на трите представителки за класическата дистанция е 118 години, като най-възрастната от тях - Шинейд Дайвър, ще направи своя олимпийски дебют на 44 години.

Родената в Ирландия атлетка ще стане и най-възрастната австралийка, която някога се е състезавала на олимпийски игри. Атлетката обаче не е особено щастлива от факта, че медийното внимание върху нея пада основно върху възрастта й.

“Намирам за изключително разочароващо, че голяма част от вниманието на медиите, което получавам, е фокусирано главно върху възрастта ми”, каза Дайвър, която пропусна Олимпиадата в Рио де Жанейро заради контузия.

“Знам, че в някои случаи това трябва да означава ласкателство, не много атлети продължават да намират успех през 40-те си години. Но бягам от сравнително кратък период от време, така че за мен това е съвсем различен сценарий. За успеха на всяка възраст е важен начинът на мислене”, допълни 44-годишната атлетка.

За да се поддържа във форма след бременността си, Дайвър започва да бяга през своите 30. Лека-полека тя подобрява резултатите си, а на последните два маратона на Лондон завършва седма и осма, като през 2019 г. постига време от 2:24:11 часа и 2:27:07 часа през миналата година.

Още от Лека атлетика

Виж всички