Елио Кастроневес влезе в историята с 4-та победа на „Индианаполис 500“

С изпреварване от външната страна на първия завой в началото на 199-та обиколка, бразилецът Елио Кастроневес си гарантира своето място в историята на „Индианаполис 500“, като стана четвъртия пилот, който печели американската класика за четвърти път. По този начин той се присъедини към легендите Ей Джей Фойт, Ал Ънсър-старши и Рик Миърс в клуба на четирикратните победители на митичния овал в щата Индиана.

За бразилеца това бе първо участие в „Индианаполис 500“ извън организацията на Роджър Пенске, като през тази година той бе част от екипа на Meyer Shank Racing. В последния стинт на надпреварата, Елио използват целия си опит и надхитри младия испанец Алекс Палоу (Chip Ganassi Racing) и 20 години след първата си победа на „Индианаполис“ той спечели своята четвърта.

След като излезе начело по-малко от пет мили преди края на надпреварата, Кастроневес настигна колона от изостанали пилоти, което му позволи да се възползва от въздушната струя и да задържи зад себе си изключително бързия Палоу. Трети финалната линия пресече победителят от преди 24 месец Симон Пежно (Penske), докато четвърти остана мексиканецът Пато О'Уорд (McLaren).

Пежно бе и авторът на втория най-големия прогрес в хода на днешното състезание, след като той спечели цели 23 позиции спрямо своето 26-то стартово място. С една позиция повече от него спечели Сейдж Карам (Dreyer & Reinbold Racing), който потегли 31-ви и финишира седми. Победителят в днешното състезание Кастроневес стартира надпреварата от шестото място на стартовата решетка. Потеглилият от полпозишъна Скот Диксън (Chip Ganassi Racing) пресече финала на 17-та позиция, след като имаше изключително лош късмет при първото си спиране в бокса.

То дойде при първия от два периода с жълт флаг, но то бе аварийно заради спешната нужда от гориво при затворен пит лейн. Горивото в резервоара на новозеландеца обаче свърши напълно и неговият двигател угасна, а заради високата температура на мотора механиците на Диксън имаха нужда от повече от обиколка да го запалят наново. Така той загуби обиколка, която успя да си върне при втория период с жълти флагове близо 100 обиколки по-късно, когато оставането по-дълго на пистата му позволи да посети своите механици без да загуби отново обиколката.

Първият период с жълти флагове дойде в 34-та обиколка, когато Стефан Уилсън (Andretti Autosport) загуби контрол на своя болид на влизането в пит лейна и се удари в стената на боксовете, унищожавайки предно-дясно окачване. Заради катастрофата на британеца, отварянето на алеята пред боксовете зад колата за сигурност се забави, като това бе и причината за неприятностите на Диксън и Алекс Роси (Andretti Autosport), който също загуби обиколка след проблеми при рестартирането на неговия двигател. 

Вторият инцидент дойде в 119-я тур, когато при връщането си на пистата след спиране в бокса, Грейм Рейхъл (RLL Racing) загуби контрол над своя автомобил на втория завой. Американецът обаче не бе виновен за своето отпадане, тъй като до него се стигна, след като един от механиците му не затегна правилно гайката на задна-лява гума, която се откачи още във втората крива.

Победата на Кастроневес е една от най-популярните в последните години, като още преди да стигне до подиума и да отпие от млякото, което се подарява на победителя в „Индианаполис 500“, той бе поздравен от почти всичките си съперници. А преди да се случи това, типично в свой стил известният като „Спайдърмен“ бразилец се покатери по предпазните заграждения на пистата заедно със своя екип от механици.

А освен с четвъртата победа на Кастроневес, тазгодишното издание на „Индианаполис 500“ ще влезе в историята и като най-бързото в 105-те издания на надпреварата до момента. Средната скорост на победителят бе 190.69 мили в час (306.886 км/ч), като общото време на състезанието бе 2:37:19.385 часа.

Днешното състезание, което е „Перлата в короната“ на Индикар даваше двойни точки за шампионата, като от това се възползва Палоу, който спечели общо 85 пункта и така поведе в генералното класиране с актив от 248 пункта. Втори с пасив от 36 точки е Диксън, а тройката с изоставане от 37 затваря четвъртият от днес О'Уорд.

Сезон 2021 в Индикар продължава след две седмици с две надпревари на трасето в парка „Бел Айл“ в Детройт.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти