Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Даниел Попов и Ангел Башкехайов ще стартират в Рали България

Даниел Попов и Ангел Башкехайов ще стартират в Рали България

Днес на площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна ще бъде даден стартът на 51-то Рали България. За най-голямото ни автомобилно състезание има подадени 34 заявки, като голяма част от заявените пилоти са чужденци, което предвещава интересно и напрегнато състезание събрано в 16 специални етапа. 

След 19-месечно отсъствие на родната сцена се завръща екипажът на Jasen Popov Racing - Даниел Попов/Ангел Башкехайов. През тази година официално те ще бъдат състезатели на „АСК Пещера”. Другото ново при тях е смяната на автомобила. През тази година те ще се състезават с Peugeot 208 Rally 4, наследник на Peugeot 208 R2. 

Автомобилът е единствен в България. Седмица преди състезанието екипажът на JPR успя да направи тест с новия автомобил. При подготовката си за 51-то издание за най-голямото ни рали, двамата навъртяха 50 км. край Мухово. 

„Направихме тест преди Рали България миналата седмица. За съжаление трасето, на което карахме, не наподобява тези в ралито, но основната цел бе просто да се запознаем с автомобила. Новото 208 се управлява доста по-спокойно в сравнение със старата R2-ка. Турбо двигателят дава предимство в бавните завои, но от друга страна изисква да си много по-прецизен с газта в завои с по-ниско сцепление заради по-големия въртящ момент”, сподели Дани Попов. 

„Нямам конкретни очаквания от това рали. Не сме се състезавали от октомври 2019, а 50 км. тестове са абсолютно недостатъчни да си върна състезателното темпо”, добави той. 

Вчера започнаха и опознаванията на отсечките за Рали България 2021. 

„Отсечките край Шумен са ни познати от предишни състезания. При тяхното опознаване проверихме старите си записки. Новия за нас етап „Аладжа Манастир“ е много бърз и хлъзгав. Мисля, че на нея предимство ще имат местните пилоти. Към нея ще подходим по-внимателно”, сподели впечатленията си от вчерашното опознаване навигаторът Башкехайов. „Новото правило на ФИА, което позволява три преминавания по отсечките ще ни е от полза днес, тъй като останалата част от отсечките са непознати за нас и ще можем да прецизираме записките си”, добави той. 

Церемониалният старт на Рали България е днес от 20:00ч. в морската ни столица. Същинското състезание ще започне в събота. Първия специален етап е „Бялата вода”, а първата кола стартира в 08:38.

Още от Моторни спортове

Виж всички