Гледай на живо

ЕВРО 2020: Турция - Уелс

Само в Sportal.bg! Георги Младенов изригна срещу съдиите

Само в Sportal.bg! Георги Младенов изригна срещу съдиите

В последната седмица огромен скандал разтърси ББЛ А Група. По време на срещата между Локомотив 2020 и Енигма Фойерверк на 7 май се стигна до ескалация на напрежението заради съдийски отсъждания. По време на мача и след него искри прехвърчаха между съдиите и баскетболистите на Локо 2020, а Дисциплинарната комисия наложи тежко наказание на Васил Махайлов заради опит за побой над съдия – глоба от 1000 лева и го изхвърляне от баскетбола за две години. В допълнение към това, на вчерашния мач между Локомотив 2020 и Микс, съдиите не се явиха. Всъщност, както вече Sportal.bg писа, условието поставено от тях е било да има охрана в залата. В крайна сметка - охрана имаше, съдиите ги нямаше. Всичко това извади от равновесие баскетболната легенда Георги Младенов, който изрази своето мнение пред Sportal.bg. Треньорът на Локомотив 2020 говори открито за съдиите и зададе няколко интересни въпроса.

„Днес (б.а. вчера 12 май) имахме последен мач от редовния сезон в ББЛ А Група. Аз бях съдия и се справих много по-добре от всички останали. В този мач нямаше дежурен представител и съдии. Съдиите бойкотираха отбора на Локомотив 2020. Ако трябва да влезем в детайли, трябва да се дялкат трески от същите тези съдии, които в момента бойкотират отбора. Това, което те искаха беше изпълнено. Събра се Дисциплинарна комисия, Васил Михайлов е наказан с глоба от 1000 лева и две години да не играе баскетбол за опит за побой над съдия, всичко нормално. Сбъркал е, както всеки бърка и е наказан. Имаше охрана от двама човека на мача, каквото беше тяхното изискване, а съдиите ги нямаше. Това е безпрецедентен случай в световната баскетболна история. Защото, ако Вие не отидете на работа, ще Ви уволнят, нали така?

Като няма обявен наряд, тогава трябва да се наказват хората, които не са обявили наряда. Тези, които стоят горе на върха. Тези момчета, които събират собствени средства и искат да играят баскетбол са сбъркали, както всеки един от нас бърка. И аз съм бил треньор, и играч съм бил, и съм бъркал. Понасял съм наказанията и съм продължавал напред. Съдиите се взеха за недосегаеми, за хора, които никога през живота си не са сбъркали. Никога не признават своята вина, те винаги са прави и това последното в момента беше черешката на тортата. Това е черешката на тортата – да откажат да свирят мачове. По тази логика, когато видим двама съдии, които не искаме да ни свирят и двата отбора не трябва да играем, така ли трябва да направим?!“, заяви пред Sportal.bg Георги Младенов.

За да бъде изигран вчерашният мач от ББЛ А Група, треньорът на Локомотив 2020 влезе в ролята на съдия. 

„Това е абсолютно невъзможно аз да бъда съдия на всички мачове до края на сезона. С Микс изиграхме мача, защото момчетата бяха дошли и казаха „Тренер, може ли Вие да свирите, ние да поиграем, така и така сме тук, да се раздвижим и да си направим удоволствието.“ Тези момчета са достойни за уважение, защото те отделят от собствените си пари, за да играят баскетбол. Същите тези пари те плащат на съдийската комисия – за нарядите и парите, които получават съдиите. Плащат си всички задължения, глоби, такси за участие. Те ги събират помежду си, нямат спонсори. Съдиите трябва да покажат малко уважение към тях и да не се правят на недосегаеми, защото както те са сбъркали, така и ние сме сбъркали. Но, когато някой от тях сбърка, много рядко виждам наказан съдия. Един-два или три случая помня в кариерата си, а тя е доста дълга. Тези съдии, които са наказани, не са глобени. Те са наказани да не свирят две седмици или един месец. Парите, които получават те, меко казано са смешни, но все пак получават пари. Но те си имат собствен бизнес, работят някъде. И те не ги глобяват. Защо не направят така – утре да не отидат на работа и да видят дали техните началници няма да ги уволнят. Това е подигравка. Няма такъв случай в историята на баскетбола. Аз съм в баскетбола от 71-а година и такова нещо не съм виждал. Виждал съм много по-страшни неща от това, което се случи онзи ден (б.а. след мача между Локомотив 2020 и Енигма Фойерверк). Не защитавам в никакъв случай Васил Михайлов, но той имаше доста основание след това, което се случи. Един от тези съдии – Младен Субашиев три месеца не свири в НБЛ. Там е наказан. И сега, за да може да си посвирва идва да свири при нас. Ние какво правим тогава. Във вторник Локо 2020 играе с ЦСКА първия мач от плейофите. Идват двама съдии, без значение кои са те – Иван и Петкан, ние виждаме тези двама съдии и казваме, че няма да играем с тях и сядаме на пейката. За нас ще има наказание, разбира се. И двата отбора ще загубим служебно и ще ни изхвърлят от Лигата. Съдиите няма да ги изхвърлят, те са недосегаеми. Когато ние звъняхме на Орлин Николов, той не си вдига телефона. Живеем в махленска държава и каквато ни е държавата, такъв ни е спортът. Затова спортът ни е на ниво -6. Защото на онези години, каквито ще да са годините, имаше отношение към спорта. Имаше спортно министерство, което държеше на спорта и спортът беше на ниво. Какъвто ти е спортът, такава ти е държавата. Спортът е посланик на една държава.“, добави баскетболната легенда.

Георги Младенов коментира и уважението, което според него отдавна е изчезнало в спорта. 
 

„Няма уважение. Ще дам един пример веднага. На мен са ми свирили съдии от световни величини. Свирили са ми съдии, които са били на топ ниво в Европа и в света, даже и се държат със супер уважение към треньори и играчи. Тук, си ги показваме и си ги мерим. Тук, егото ни е страшно и никой не признава, че е сбъркал. Никой не казва – „Да, тренер, сбърках“. В Евролигата претенциите са много по-големи, но там съдиите уважат треньорите. Един от съдиите, така известният Ангел Иванов ме попита какво съм постигнал в живота си и къде съм бил треньор. Веднага ще кажа – три години в Италия, една година в Австрия, една година в Мароко, треньор на Лукойл Академик, шампион един път на България, два пъти шампион на Б Група, два финала, две купи на Б Група, в една година спечелих три шампионата – Купата на Б Група, шампионата и шампион с Лукойл Академик. А той какво е постигнал? Този, който не знае как се влиза в игрището и се спъва в линиите, ме попита какво съм постигнал в живота си. Имам девет купи и два пъти сборен отбор на Европа, абсолютно нищо не съм постигнал в живота си. И сега в момента е моето време да постигна нещо в живота си. Но това го оставяме настрана. Има един такъв правилник в баскетбола – когато има две технически на пейката, треньорът трябва да напусне залата. Имах една такава ситуация в Австрия с две технически на пейката, имах такава ситуация и преди около месец с Локо 2020. Пети фаул, техническо нарушение и дисквалификация. Моментално трябва да напусна пейката и да изляза от залата. Излязох от залата и застанах на вратата, за да гледам мача. Дойде съдията и ми затвори вратата. Абсолютно прав, трябва да съм навън от залата. Но веднага питам – в последния мач от полуфиналите с Левски Лукойл, треньорът на Балкан Йовица Арсич също беше дисквалифициран и се качи и седна в ложата. И питам съдиите защо към едни са майка, към други са мащеха. Или ги е страх да направят нещо, за да не бъдат после порицани. Искам да ги питам кой от тях няма да отиде на работа и няма да го уволнят. Да спрат да се правят на недосегаеми и да започнат да уважат много повече хората, които работят за баскетбола, защото съдиите са допълнение към нас. Аз много добре ги разбирам тях. Всеки съдия има част от секундата да реши дали това действие е правилно или неправилно, дали е разрешено или не и всеки може да сбърка. Но да стане такава грешка и после компенсация, за да избиеш комплексите за още една такава грешка, решава съдбата на треньора и на отбора.“

Той не пропусна да зададе и още няколко въпроса в типично свой стил.

„Искам да попитам още нещо – защо Дисциплинарната комисия не повика мен да обясня? Когато съдиш един човек за убийство, не можеш да го осъдиш на смърт без той да присъства и да каже своята позиция. Дисциплинарната комисия решава така. Те не говорят, те са Богопомазни. Малко да влязат в час, защото в момента те не са на върха в хранителната верига. Те са помощно средство към баскетбола в целия свят. Колкото по-бързо разберат, че един съдия е толкова по-добър, колкото е по-незабележим, по-добре ще се случат нещата. Неслучайно много от съдиите ги чакат да ги бият извън залата. Питам друго нещо – кой ще се събере да види шефът на съдиите защо не е направил наряд за този мач и с какво право не прави наряд, кой му разрешава?

Имаше охрана. Всичко е записано на камера, има подписи на охраната. Дойдоха всички, които трябваше да пишат статистиката, двата отбора бяхме там, съдиите ги нямаше. Нямаше назначени съдии и дежурен. Искам да знам кой ще поеме отговорността за това, че се подиграха с момчетата, които искат да играят баскетбол, независимо от това, че понякога са невъздържани и аз това число. Сега подписахме протокол, но без съдии няма такъв мач, който да бъде признат за редовен. Искам си съдийската такса искам и пътни, тъй като живея далеч.

Искам да знам – ще има ли наказание за хората, които лишиха момчетата да изиграят един нормален мач, който е без значение за класирането. Не искам всичко да минава. Когато някои от нас – треньори или играчи направи нещо, историята се раздухва в цяла България и ме срещат приятели и ме питат какви са тези побоища. Не може само ние да поемаме ударите, те трябва да поемат отговорността си за това, което направиха. Това е безпрецедентен случай в историята на баскетбола!“, завърши Георги Младенов.

Снимки: ББЛ

Още от Баскетбол

Виж всички