Инфантино предупреди Чеферин да внимава с наказанията за Суперлигата

Инфантино предупреди Чеферин да внимава с наказанията за Суперлигата

Президентът на ФИФА Джани Ифантино предупреди колегата си в УЕФА Александър Чеферин да внимава с наказанията срещу клубовете, които пожелаха да създадат своя Суперлига. Също така ръководителят на световната централа отново се изказа остро срещу идеята за създаване на подобен турнир.

“Някои действия трябва да имат последствия и е нужно всички да поемат своята отговорност, но винаги трябва да се внимава, когато се говори за санкции. За какви наказания говорим? Бързо казаха, че е необходимо да има санкции, това е дори популярно или популистко, но също така трябва да се помисли за последствията от възможните наказания, защото, когато се санкционира даден клуб, това засяга също така и играчите, треньорите и феновете, които нямат нищо общо с това. Съответните мерки трябва да бъдат взети първо от националните власти, след това от УЕФА и едва накрая от ФИФА. Дори при най-деликатните ситуации, аз съм “за” диалог, но не и “за” конфликти. Трябва да избягваме да говорим за война, когато обсъждаме футбола и когато светът страда от безпрецедентна пандемия.

Суперлигата се основава на разграничаване от международните институции. Във ФИФА вратата винаги е отворена за дискутирането на нови идеи. Това обаче трябва да се прави с уважение към институциите и без да се губи поглед върху ценности, които превърнаха нашия спорт в най-популярния в света. Вярвам, че никога не биваше да стигаме до тази ситуация, която преживяхме преди няколко дни, когато бяхме на ръба на разделение с непредсказуеми и негативни последствия за футбола. Мое задължение и отговорност е да правя всичко възможно, за да защитя футболния свят и неговото обединение. Не е нужно да спасявам големите клубове и първенства, а да защитавам всичкия футбол по целия свят.

Има ситуации, в които трябва да си непреклонен. Създаването на една затворена и сепаратистка лига, която е извън структурите на международния футбол, е не само неприемливо, но също така просто немислимо. Александър Чеферин? Един лидер трябва да се запита защо стигнахме до това. Оттам нататък трябва да помислим как заедно да изградим бъдещето и затова трябва да слушаме всички, но най-вече феновете, които са истинското сърце на футбола”, коментира Инфантино в интервю за “Екип”.

Още от Футбол свят

Виж всички