Себастиан Коу похвали организаторите на Токио 2020 след тестово състезание

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу похвали организаторите на Токио 2020 за работата около проведения наскоро тестов полумаратон в Сапоро. Той каза, че японците са се справили перфектно както по оперативната работа около състезанието, така и с противоепидемичните мерки.

Полумаратонът "Сапоро Чалъндж 2021" бе проведен в сряда като генерална репетиция за предстоящите Олимпийски игри. Участие в него взеха шестима чуждестранни спортисти, които преминаха през всички строги протоколи при пристигането си в Япония.

"Организационният комитет показа не само способностите си да организира състезание, а и да се справи с всички нужни протоколи срещу COVID-19", каза Коу.

Всички участници в проявата, включително служители и журналисти, трябваше да мерят температурата си всеки ден и да попълват въпросник, свързан със здравното им положение. Това се случваше дори през мобилно приложение или на хартия.

Полумаратонът обаче бе проведен без зрители.

"Всички, най-вече спортистите, се надяваме състезанията в Токио 2020 да бъдат проведени с публика. Ако това обаче не бъде възможно, Олимпиадата пак ще бъде проведена и пак ще бъде страхотна. Нека не забравяме, че спортистите вече привикнаха донякъде с празните трибуни", продължи Коу.

"Всяка спортна федерация е напълно посветена на работата по противоепидемичните протоколи. Не само за да пазят себе си и атлетите си, а и за да защитават местното население".

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти