Григор спаси пет мачбола, но си тръгна от Мадрид още в първия кръг

Григор Димитров отпадна в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Най-добрият български тенисист спаси цели пет мачбола, но в крайна сметка отстъпи след тайбрек в третия сет от южноафриканеца Лойд Харис след 3:6, 6:3, 6:7 (5) за близо два часа и половина игра на централния корт в испанската столица.

Загубата е втора поредна на сметката на хасковлията след тази от Рафаел Надал на 1/8-финалите в Монте Карло в средата на април. След това той пропусна турнирите в Барселона и Ещорил заради дентален проблем, преди да се завърне на корта през днешния ден. 

Григор се опита да направи обрат след сет и пробив дефицит, като в третата част заличи пасив от 2:5 гейма и спаси три мачбола, за да стигне до тайбрек. В него обаче Харис успя да материализира общо шестия си мачбол по пътя към успеха. Във втория кръг южноафриканецът ще се изправи срещу австралиеца Алекс Де Минор.

ПЪРВИ СЕТ:

Харис откри първото си подаване в двубоя по най-добрия начин, след като пласира ас №1 на сметката си. Веднага след това обаче Григор успя да спечели две поредни разигравания и да вземе аванс при 15:30 за пробив, като още в началото си пролича, че стилът на игра на южноафриканеца не е особено подходящ за клей. Непредизвикана грешка от страна на Харис донесе първа точка за пробив в мача за Димитров, която обаче бе отразена със страхотен уинър по правата от форхенда на южноафриканеца. Българинът достигна до още един шанс за брейк в първия гейм, но конкакт на топката с филето извади удара му в аут. Григор си заслужи трета поредна точка за пробив, но и тя остана в миналото, тъй като първата ракета на България пое риск и не успя да намери линията от ретур. Харис най-сетне превъзмогна проблемите и затвори първия си гейм чрез два поредни страхотни сервиса за 0:1.

Двойна грешка беляза първия сервис-гейм на Григор, но той успя да се поправи с хубаво излизане на мрежата, последвано от чудесна атака от форхенд за 30:15. Хасковлията продължаваше да действа изключително агресивно и се опитваше да води разиграванията, но и неговото подаване достигна до дългата война при дюс, след като допусна непредизвикана грешка при 40:30. Димитров обаче остана уверен и не позволи на съперника си да достига до точка за пробив, затваряйки първото си подаване с печеливш удар след страхотен сервис по диагонала - 1:1.

Харис също започна да добива самочувствие и почти безпроблемно достигна до аванс от 40:0 във втория си сервис-гейм в мача. Григор успя да се закачи в гейма, печелейки следващата точка, но южноафриканецът спечели подаването си и поведе с 1:2 в сета.

Страхотно спокойствие и миг брилянтност донесоха преднина от 30:0 на Григор, а две поредни премерени излизания на мрежата му осигуриха изравняването в резултата за 2:2.

Хариси продължаваше да разчита на силния си първи сервис, чрез който постигна преднина от 30:15. Дълбоките удари на Григор обаче се оказваха проблемни за съперника му, но въпреки това южноафриканският тенисист наложи волята си и отново излезе с гейм аванс в резултата при 2:3.

Шестият гейм в мача започна отлично за Димитров, който записа първия си ас в мача. Последваха още два перфектни сервиса от страна на българина, а частта приключи по най-бързия начин, след като Григор затвори подаването си на мрежата за 3:3.

Първата ракета на България вече можеше да мисли за пробив в седмия гейм, след като си извоюва преднина от 30:15 след непредизвикана грешка на Харис, която го разколеба за момент. Той обаче не позволи повече грешки в следващите две точки, достигайки до шанс за спечелване на гейма, който обаче бе отразен от Димитров, за да се стигне до 40:40. Ас и непредизвикана грешка от бекхенд на Григор изпратиха преднината обратно на сметката на Харис - 3:4.

Началото на следващото подаване на българина с новите топки бе много неприятно. Григор допусна изоставане от 0:30 на свой сервис след контакт с филето и аут по дължина, а след това Харис се сдоби с първите си две точки за пробив след нова грешка от ракетата на българина. Димитров спаси първата точка за пробив с чудесен сервис, но Харис успя да осъществи първия пробив в мача чрез невероятен минаващ удар за 3:5.

Машината за асове на Харис нямаше намерение да спира да работи, като той успя да приключи първия сет именно чрез силното си първо подаване - 3:6 за Лойд Харис.

ВТОРИ СЕТ:

Григор продължаваше да изглежда твърде разколебан както на сервис, така и в разиграванията, което позволи на Харис до поведе при 15:30 в първото подаване на българина за втория сет. Хасковлията все пак успя да намери начин да преодолее проблемите и да спечели следващите три точки, за да запише първия гейм на сметката си във втората част.

Димитров тръгна оптимистично във втория гейм, но за съжаление Харис не му даде шанс дори и да помечтае за нещо повече от просто една спечелена точка в частта - гейм на 15 и 1:1.

Южноафриканецът отново успя да затрудни българския тенисист, като във втори пореден гейм в сета достигна до аванс от 15:30. Поредна доза страхотна защита от Харис предизвика лесна грешка от страна на Димитров, която даде на 24-годишния тенисист две точки за пробив при 15:40. Брейкът стана факт още с първата възможност, след като Григор извади форхенд в аут - 1:2.

Харис не можа да запази концентрация след успеха в предходния гейм и Григор достигна до аванс от 15:30 за връщане на пробива. Най-мощното оръжие в арсенала на южноафриканеца - сервисът, отново влезе в употреба и му спечели следващите две точки, за да достигне до шанс за затваряне на гейма. Харис обаче се разколеба в най-важния момент и Григор успя да се пребори за точка за пробив, която материализира след нова грешка на своя съперник - 2:2.

Димитров записа чудесен старт на петия гейм и за отрицателно време се сдоби с аванс от 40:0, а уинър от бекхенд по правата отново го изпрати напред в сета при 3:2.

Българинът не успя да се възползва от психологическото си предимство в първите две точки от следващия сервис-гейм на Харис, като роденият в Кейптаун тенисист постигна аванс от 30:0. Григор обаче не се отказа да преследва пробива и изравни при 30:30 след чудесна къса топка, а геймът достигна до дюс, след като Димитров отрази възможност на Харис да приключи гейма. Веднага след това българинът си спечели нова точка за пробив, реализирана след първата двойна грешка в мача на Харис - 4:2 за Григор.

Южноафриканецът продължаваше да подарява точки на своя съперник чрез непредизвикани грешки, а много добре пласиран сервис на Григор му донесе възможност за преднина от 5:2 в сета. Добър втори сервис, последвано от воле в опразнената част от корта, затвърдиха пробива на първата ракета на България - 5:2.

Харис успя да вкара някои много добри удари в следващото си задължително за печелене подаване и в крайна сметка успя да намали резултата във втория сет до 5:3 след гейм на 15.

Димитров стартира ударно в сервис-гейма, който трябваше да му донесе изравняването в общия резултат. Българинът достигна до аванс от 30:0 в частта, но Харис показа зъби и успя да изравни. Въпреки това Григор се възползва от две непредизвикани грешки от ракетата на южноафриканеца, за да изравни резултата - 3:6, 6:3. Веднага след края на сета пък Харис се възползва от услугите на физиотерапевт.

ТРЕТИ СЕТ:

Южноафриканският състезател поднови участието си в мача след получената медицинска помощ и отново започна да диктува събитията на централния корт. Агресията на Харис му донесе аванс от 40:15 на свой сервис, а с малко късмет резултатът стана 1:0 в полза на съперника на Димитров.

Мудният старт на Григор при първото му подаване в третия сет и допусната двойна грешка при 15:15 създадоха проблеми на българина, които той временно реши с печеливш удар по скъсения диагонал, за да изравни до 30:30. Димитров се спаси от опасността с чудесно насочен сервис по диоганала, а непредизвикана грешка от ретур на Харис осигуриха равенството - 1:1.

Солидният край на предходния гейм дадоха криле на Димитров, който вече можеше да си помисли за пробив, след като постигна аванс от 15:30 на сервиса на Харис. Изключителна защита от българина и доза късмет му донесоха две поредни точки за пробив, но първият сервис на южноафриканеца отново бе вкаран в употреба и именно той го спаси от ранно изоставане - 40:40. Още два невърнати начални удара помогнаха за това Харис да се измъкне от пробива и да поведе с 1:2.

Григор изоставаше с 15:30 в следващия си сервис-гейм, но успя да се пребори за предимство в частта след две поредни спечелени точки за 40:30. Харис се върна в гейма и постави под напрежение първата ракета на България, като за съжаление Григор се поддаде и подари точка за пробив на своя опонент след няколко прибързани решения. Хасковлията намери себе си и запази спокойствие, за да завърши наказателната си акция в следващото разиграване с перфектен форхенд в ъгъла на корта, с който се спаси от пробива. Харис успя да пофлиртува с линиите в следващите две разигравания, като по този начин реализира брейк за аванс от 1:3 в сета.

Харис определено се чувстваше много по-добре физически в сравнение с колебливия си втори сет, което му позволяваше да намира ритъма си при началните удари. Григор обаче затрудни южноафриканеца в опита му да затвърди пробива, но усилията му не стигнаха и Харис постигна аванс от 4:1 гейма в сета.

Григор си свърши работата в следващото си задължително подаване, печелейки го и намалявайки изоставането си до 2:4 в третия сет.

Българинът успя да спечели първата точка в седмия гейм, но доминацията на Харис от начален удар, както и силните му и дълбоки удари от форхенд, бяха от ключово значение за аванса от 30:15 в полза на южноафриканеца. Димитров обаче се пребори за дюса в частта, а веднага след това достигна и до точка за връщане на пробива, след като демонстрира тотален контрол върху разиграването. Поредна бомба от форхенд на Харис му осигури оставането в гейма, но не за дълго, тъй като Григор отново застраши подаването на своя съперник с точка за пробив. И тя обаче бе отразена, а геймът приключи с два поредни аса от ракетата на Харис - 2:5.

Интригата в мача започна да се изпарява, тъй като Димитров допусна изоставане от 0:30 на свой сервис при 2:5. Ретур на линията от страна на Харис допълнително усложни ситуацията пред българина, който вече трябваше да спасява три мачбола. Григор обаче показа характер и успя да отрази трите възможности на южноафриканеца, а заедно с това оцеля и принуди Харис да сервира за мача - 3:5.

24-годишният тенисист започна ключовото си подаване за мача с нов чудовищен сервис по диагонала, но след това се разколеба и позволи на Димитров да дръпне с 15:30. Напрежението си каза думата и двойна грешка донесе две възможности за връщане на пробива за българина при 15:40. Първата бе отразена след перфектен бекхенд по правата на Харис, но Григор материализира втората и се върна в мача чрез грешно воле от ракетата на южноафриканеца.

Брилянтно начало на десетия гейм постави хасковлията, който демонстрира самочувствие и стабилна психика и на бърза ръка си осигури аванс от 40:0 в частта. Ас №3 за Димитров изравни общия резултат до 5:5 гейма.

Харис също отговори с доминантен сервис-гейм на нула, приключил за 69 секунди и по този начин прехвърли кълбото напрежение в ума на Димитров - 5:6.

Григор нямаше особени проблеми при своето подаване, след като първите два ретура на Харис дори не влязоха в корта. Българинът затвори сервис-гейма си на нула и изпрати мача в тайбрек - 6:6.

Първият минипробив в решителната 13-а част дойде в актива на Димитров, който се възползва от грешка по дължина на Харис. Българинът обаче върна жеста и изпрати топка в мрежата за 1:1, но след това събра мислите си и поведе с 2:1 чрез красива къса топка. Григор не успя да вкара сечения си бекхенд в следващата точка, която отиде в полза на Харис, но след това самият той допусна грешка в мрежата, за да донесе нов минипробив аванс за Григор - 3:2. Изключително дълго разиграване и няколко линии позволиха на Харис да върне брейка и да изравни резултата, а след това липса на контрол от страна на Димитров подари точка преднина на Харис - 3:4. Харис отново напомни за бруталния си сервис, който му донесе успех в този момент за 3:5, а много лош ретур на Димитров успя да донесе нови три мачбола за южноафриканеца. Григор отрази първия с добър сервис по диагонала, както и втория с форхенд по правата за 5:6, но при третия Харис не показа колебание и затвори мача след крайното 6:3, 3:6, 7:6 (5).

Снимки: Gettyimages

Още от Тенис

Виж всички