Шеф във ФИБА с ласкави думи за Барчовски, Везенков и националния

Шеф във ФИБА с ласкави думи за Барчовски, Везенков и националния

Генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис заяви, че мъжкият национален отбор на България по баскетбол е способен на изненади на ЕвроБаскет 2022. Както е известно, "лъвовете" се паднаха в една група с Испания, Русия, Турция, Белгия и Грузия на шампионата на Стария континент, който ще се проведе догодина.

Тежка група за България на ЕвроБаскет 2022
Тежка група за България на ЕвроБаскет 2022

"Класирането на България за ЕвроБаскет 2022 е исторически момент. Амбициите и талантът ви са налице. Имате национален отбор, който може да изненада много хора с представянето си. Преминахте през много трудна група. В този национален отбор има много талантливи момчета, а хубавото е, че в юношеските групи има още много талант", сподели Заклис в интервю за bTV.

Заклис коментира и работата на селекционера Росен Барчовски, класирал България за трети път на европейско първенство.

127 България - Рилски спортист

"Тези негови постижения говорят сами за себе си. Следя баскетбола с шапка като зрител и фен и бих казал, че всички ние виждаме спокойната енергия, която Барчовски превръща в сила. Аз смятам, че неговото лидерство в отбора е демонстрирано през годините, сътрудничеството му с ръководството на федерацията и играчите е добро. Всичко това е много важно за един треньор на националния отбор. Задача на треньора е не само да ръководи националния отбор, но и да се води по техническата архитектура на пирамидата и федерацията на съответната държава", заяви секретарът на Международната централа.

Ще дойде ли момент, в който да видим българин в НБА след Георги Глушков? Разбира се, този въпрос се задава заради Александър Везенков.

Везенков

"За да играеш в НБА, ти е нужда комбинация от редица фактори. Изискват се изключителни умения и упорита работа. Трябва и да уцелиш точния момент. Виждали сме много фантастични играчи, които не са успели да направят кариера в НБА и други, които пресичат Атлантиката в точния момент. Но трябва и малко късмет. Везенков е талантлив, а и характеристиките, които той притежава, отговарят на профилите на играчите, които могат да играят на всяко ниво в баскетбола. Разбира се, не бива да го натоварваме с това мое изказване. Както той, така и много други баскетболисти, без съмнение заслужават да играят в НБА. Въпрос на време е отново да видим новия Глушков в НБА", уверен е Заклис.

Още от Баскетбол

Виж всички