Беларуският олимпийски медалист Андрей Кравченко обяви гладна стачка като политически протест

Беларуският олимпийски медалист Андрей Кравченко обяви гладна стачка като политически протест

Сребърният олимпийски медалист в десетобоя от Пекин 2008 Андрей Кравченко, който е един от най-обичаните спортисти в родината си Беларус, заяви, че започва 10-дневна гладна стачка в подкрепа на жертвите на политически репресии в страната. 

Кравченко обяви също така, че ще продаде и европейския си златен медал в седмобоя от 2011 г., за да помогне на семействата на политически затворници. 

Протестиращите в Беларус прекараха месеци миналата година, призовавайки авторитарния президент Александър Лукашенко да подаде оставка, след считаните от мнозина за фалшиви президентски избори през август, които му дадоха шести мандат.

Полицията предприе сурови мерки срещу протестите, арестувайки повече от 34 000 души, като много от тях бяха бити от силите на реда. Кравченко беше сред задържаните и бити.

"Истинските хора седят зад решетките в момента - това са техните истински животи, това са разбитите животи на техните семейства", заяви Кравченко в изявление за гладната си стачка. "Много ми е трудно да усвоя тази ужасяваща белоруска реалност."

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти