Ръководителите на футбола в Германия дават възможност за изява на жените

Ръководителите на футбола в Германия дават възможност за изява на жените

Германската футболна федерация (DFB) и Германската футболна лига (DFL) планират да предложат две стипендии на жени, за да ги насърчат да се присъединят към ръководството в професионална програма за сертифициране на играта. Събитието е насочено към бъдещи мениджъри от спортната страна на бизнеса и има за цел да допринесе "за повишаване на служителите от клубовете до отговорни позиции". Стипендиите за жени се предлагат за първи път. 

"В интерес на възможностите за кариера на жените в професионалния футбол, кандидатурите за двете допълнително финансирани места са отворени за всяка жена, която проявява интерес", се казва в съвместно изявление на DFL и DFB. Наградените не трябва да са били наемани преди това от клуб в първите три нива на мъжете или в женската Бундеслига. 

14-те участници от първия курс миналата година включваха спортни директори, ръководители на екипи, ръководители на отдели и асистенти на екипи за управление на спорта. Понастоящем няма жени на висши ръководни постове в мъжката Бундеслига. DFB има Хайке Улрих като заместник генерален секретар, докато Ханелоре Рацебургер отдавна е единствената жена в изпълнителния комитет. В DFL ръководството и изпълнителният комитет са изцяло мъжки екип.

Още от Футбол свят

Виж всички