Мария Йорданова: Получих доверието на големи треньори, научих много този сезон

Мария Йорданова: Получих доверието на големи треньори, научих много този сезон

Само на 18 години волейболистката от школата на Левски Мария Йорданова спечели титлата в румънската Дивизия А1, след като нейният отбор КСМ (Търговище) надигра шампиона Волей (Алба-Блаж) с 3:0 гейма в прекия двубой за първото място преди дни. Така още от първото си излизане в чужбина младата ни надежда усети вкуса на триумфа и направи успешен дебютен сезон. Мария Йорданова заяви в интервю за BGvolleyball.com, че е много щастлива, че е получила доверието на такива големи треньори като Драган Нешич и Джовани Капрара, а ето още какво каза тя за първия си шампионат извън България.

- Стана една от най-младите родни волейболистки със златен триумф в чужбина. Как се чувстваш и горда ли си от постигнатото?

- Титлата е плод на колективната  работата на целият щаб, треньори и състезателки. Радвам се, че ми гласуваха доверие, и че съм част от този проект.

- Как отпразнувахте успеха? 

- Реално станахме шампионки след изиграването на предпоследния мач от шампионата и нямаше време за празнуване тъй като на другия ден имахме мач с Динамо (Букурещ). А след последният двубой съвсем нормално. Имаше награждаване с фойерверки и шампанско.

- В България не успя да стигнеш до златния връх с Левски, това стана в Румъния. По-различно ли е и какво е за теб тази титла?

- Да, няколко сезона с женския отбор на Левски не успяхме спечелим титлата. Съставът ни беше млад и перспективен и ни беше доста трудно срещу тима на Марица (Пловдив), в който тогава играеха опитни наши и чужди състезателки. В Румъния, КСМ Търговище сформира класен състав и успяхме да спечелим титлата още този сезон. Радвам се естествено и съм много щастлива.

- При първото си излизане в чужбина попадна заедно с опитна състезателка като Гергана Димитрова. По-леко ли ти беше с друга българка в отбора?

- Гергана Димитрова е много опитна състезателка. Мога само да се уча от нея и се радвам, че бяхме заедно. Всички в отбора ме приеха много добре, а Гергана не веднъж ми е помагала и подкрепяла.

- Как се адаптира и имаше ли трудности?

- В началото имах леки притеснения, тъй като това ми беше първото излизане и не знаех какво ме очаква. Но всички в състава ме приеха много добре и ми помогнаха да се адаптирам.

- Попадна в отбор с класни волейболистки и чужденки, какво научи от този сезон?

- За един млад състезател като мен, е голям плюс да може да играе и тренира, заедно с толкова опитни състезателки. Не мога  да не отбележа, че попаднах и на много добри треньори в лицето на Драган Нешич първоначално и след това на Джовани Капрара. Получих тяхното доверие, те ми дадоха шанс да играя и съм много щастрива от този факт. От тях научих много.

- Разкажи за впечатленията ти от румънското първенство?

- В румънското първенство играят много чужденки, което определено вдига много нивото.

- Какво най-много ти хареса в Румъния, и съответно какво не ти хареса?

- Румъния е сходна държава като България, нямам големи впечатления тъй като ежедневието преминава в тренировки и мачове.

- Коя бе първата дума, която научи на румънски?

- Може би това беше : buna – здравей.

- Отборът на КСМ ще играе в Шампионска лига. Би ли искала да останеш и говорили ли сте за следващия сезон?

- Ако от ръководството на клуба пожелаят да остана, ще остана. Имали сме неофициални разговори, в които те заявяват, че ще разчитат на мен и през новия сезон. Но все още няма нищо официално.

- Имаш ли други предложения от румънски клубове?

- Имам да.

- През миналата година бе част от разширения състав на женския национален отбор. Очакваш ли нова повиквателна и готова ли си за лято с много работа?

- Ще се радвам, ако отново попадна в разширения състав на националния селекционер. Естествено ще трябва и много работа  и ще дам всичко от себе си в тренировъчния процес.

- Какво си пожелаваш за бъдещето?

- Най-вече здраве.

Още от Волейбол

Виж всички