Иван Петков: Ако човек се задоволи с това, което е постигнал в момента, трудно може да постигне успехи

Иван Петков: Ако човек се задоволи с това, което е постигнал в момента, трудно може да постигне успехи

Само преди дни националният селекционер Иван Петков се завърна от Украйна, където записа страхотен успех на клубно ниво. Петков изведе женския тим на Прометей (Камянске), с българската националка Лора Китипова в редиците си, до златен требъл, след като спечели Суперкупа, Купа на страната и шампионска титла в първенството. По пътя към успеха неговият тим пребори основният съперник за отличията Химик (Южни), който е десеткратен шампион на Украйна и пълен доминант до този момент. Иван Петков заяви, че сега тепърва предстои по-трудното, защото клубът вече се цели в Европа, а ето още какво разказа той в специално интервю за BGvolleyball.com за работата си в Украйна и постигнатите отличия:

Иван Петков, Лора Китипова и Прометей шампионска титла в Украйна и исторически требъл (видео + снимки)
Иван Петков, Лора Китипова и Прометей шампионска титла в Украйна и исторически требъл (видео + снимки)

- Спечелихте златен требъл в Украйна. Каква е вашата равносметка и чувствате ли удовлетворение от постигнатото?

- Определено, когато си свършил работа, има удовлетворение. Успяхме като отбор да постигнем задачите, които бяха поставени от ръководството. За мен като треньор беше по-трудно, тъй като отидох в Прометей по-късно. Селекцията вече бе изградена, отборът бе преминал във всички етапи на своята подготовка и официлните състезания бяха започнали. Смяната на треньора бе продиктувана от неудовлетворение в ръководството от моментните резултати. Заварих един нов клуб, който бе много мотивиран и с амбиции. Отбор, който бе комплектован от  добри състезателки, нов същото време тим, който е на две години няма своята история, харектер и свой стил. Всички тези моменти трябваше да ги изграждаме по време на сезона. 3а толкова кратък период е трудно да промениш мислене, да вкараш идеи и в същото време да подготвиш състезалките технически и физически, но все пак успяхме!

Записахме златен требъл и това е страхотно. Единственото неудовлетворение са мачовете за евротурнирите. Те бяха в началото и не успяхме да се подготвим за тях. Още на първата седмица от моето пристигане имахме мач за Суперкупата, доста тежък и драматичен. Трябваше да управлявам отбор, който не познавах. Беше трудно за една седмица да се опознаем с момичетата, нещата бяха трудни, но постепенно се подобряваха. Но аз го знаех това предварително и бях с необходимата нагласа.

- Беше ли това за вас едно предизвикателство?

- Не толкова предизвикателство, по-скоро го въприех като проект, и то доста амбициозен. Основният ни съперник за отличията през сезона - Химик е много стойностен отбор, изграден по- много добър начин. Клубът е 10 -кратен шампион на Украйна с манталитет на победител и пълен доминант до този момент. Самото първенство е такова, че двата отбора - нашия и Химик, се открояваха. Но в същото време не е имало мачове, които да протичат по най-лесния начин, въпреки че си в ролята на фаворит, много са компрексни причините. Но в крайна сметка удовлетворнието е голямо, защото три пъти победихме отбор, който спечелил всичко и го детронирахме напълно.

- Оставате ли двамата с Лора Китипова и за следващия сезон?

- Да. Имам тригодишен договор. За следващия сезон Лора също има договвор. Положихме началото и всички сме много щастливи от успехите, но сега предстои по-трудното. Клубът има необходимите ресурси и е много амбициозен, като се цели доста високо в европейските турнири.

- Колко високо в Европа?

- На първо време задачата е влизане в групите на Шампионска лига. Сигурен съм, че няма да е лесно, имайки предвид регламента на турнира и моментното място, което заема тима ни като клубен рейтинг. Ще участваме на квалификация, а от този етап влизат само два отбора в груповата фаза. Но аз имам опита, правили сме го вече с Марица и съм наясно какво ме очаква. Надявам се с отбора, който сме изградили, да се преборим.

- Това означава ли, че вече сте приключили със селекцията за следващия сезон?

- Да, може да се каже. Имаме още две неизвестни, но се надявам до двадесетина дни всичко да бъде изчистено. Смятам, че селекцията е изградена добре и ще бъдем доста сериозен отбор. Но все още няма да обявявам имена.

- Лора Китипова направи много добър сезон. Тя ли бе стожерът на отбора?

- Ако Лора не беше в отбора, трудно щях да приема да поема поста. Много е е трудно без добър разпределител. Той е много важен за всеки един отбор. Също така Лора е състезател, който с нивото си може да компенсира доста неща. Тя го направи. Беше лидерът на този отбор, а това е нещо, което го знаех и очаквах да се случи.

- Казахте, че има още две неизвестни за селекцията. Бихте ли привлякъл други българки?

- Нищо чудно да има и българки. Винаги бих работил с волейболистки, които познавам. Бих дал приоритет на такива имена.

- Предстои европейско първенство, доколко това ще се отрази на клубната ви работа за следващия сезон?

- Ръководството на клуба знаеше, че съм национален селекционер когато подписвах. Първото ми условие, бе че трябва да продължа да водя волейболистките на България. Как ще си организирам нещата в клубния отбор, това вече е въпрос на преценка и разпределяне на работата на треньорите в щаба. Не ми е за първи път. Имам опит и рутина как да ги направя нещата.

- Натрупахте ли повече опит в Украйна?

- Работата ми в Промей, даде своя позитивен момент, най-вече като опит. Отбор, който не познаваш и да се опиташ да излезеш от тази ситуаци с успех, има своя позитивизъм. Като ниво на работа и като ниво на мачове, не мога да кажа. Има още какво още да се желае. Затова се правят тези промени за следващата година. Промените като цяло и в клуба и в отбора са на доста сериозно ниво. Самият клуб е в зората на своето развитие. След като поех тима имаше организационни промени, дадох своите предложения, имаше и израставане в тази насока. Един отбо се развива не само като селекиця, но и като организация. Затова смятам, че има позитивизъм и изкачване.

- Какви са мечтите ви на клубно ниво и къде бихте искали да бъдете треньор един ден?

- Бих искал да спечеля Шампионска лига, да бъда шампион в топ първенство. Това е мечта, от пъвия ден, в който съм треньор. Определено мага да кажа, че турското първенсто много ми се нрави и бих искал да водя отбор там. Иска ми се да имам тим, който да бъде конкурентен в европейските турнири и съперниците да се съобрязат с отбора, който водя. Ако човек се задоволи с това, което е постигнал и това, което е в момента, трудно може да постигне успехи. Винаги идва момент на пренаситеност, но трябва да успееш да го преодолееш. Да покажеш характер и да бъдеш полезен за своите състезатели и отбор. Това е приоритенно. Смятам, че ако покажеш амбиции за развитие, с нужния късмет, може да постигненш  резултати, свързани с твоите мечти.

Още от Волейбол

Виж всички