Медалистки от Рио пропускат Токио 2020, след като Австралия няма да участва на Световната купа по скокове във вода

Медалистки от Рио пропускат Токио 2020, след като Австралия няма да участва на Световната купа по скокове във вода

Бронзовите медалистки от Рио де Жанейро в скоковете във вода Анабел Смит и Мадисън Кийни ще пропуснат Олимпийските квалификации в Токио, след като отборът на Австралия обяви, че няма да участва в японската столица през май заради COVID-19. 

Двете останаха изключтелно разочаровани и разкритикуваха Международната плувна федерация (FINA) за решението да остави Световната купа в Япония въпреки нарастващите положителни случаи на коронавирус в Токио.  

Първоначално състезанието трябваше да се проведе от 18 до 23 април, но FINA отложи надпреварата от 1 до 6 май след дискусии с японското правителство и Международния олимпийски комитет. 

В Токио е въведено извънредно положение в опит да се ограничи нарастването на положителни случаи на COVID-19, като се очаква по-строгите мерки да продължат поне до 11 май. 

На Световната купа в Токио ще се раздават четири олимпийски квоти в синхронните скокове, както и още 18 в индивидуалните дисциплини. 

След решението на федерацията на Австралия да оттегли отбора от участие на това състезание се изпаряват и шансовете на Смит и Кийни да защитават медалите си от Рио преди 5 години. 

“Да бъде премахната възможността на нашите отбори да се класират в останалите събития поради решения, които се противопставят на един от принципите на олимпизма - “феърплей”, е наистина опустошително”, написа Смит в Instagram. 

Тя допълни, че ще остане положително настроена през следващите дни и се надява, че справедливостта и здравият разум ще надделеят. 

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти