Президентът на Лил поздрави ПСЖ и Лион за отказа им от Суперлигата

Президентът на лидера във френската Лига 1 Лил- Оливие Летанж поздрави собствениците на другите два отбора в челото на класирането Пари Сен Жермен и Лион, са се отказали от поканите на планираната Европейска Суперлига от 20 отбора. 

Както е известно, от неделя насам 12 отбора- шест от Англия и по 3 от Испания и Италия, се обявиха за създаването на Суперлига. Вървяха спекулации, че Пари Сен Жермен, два германски клуба, както и от днес има предположения за Марсилия и Монако, също са били поканени. Всички тези отбори обаче отричат или са отказали. Летанж е бивш футболист на Льо Ман и Рен, а от декември 2020-а година е председател на управата на Лил

Пред предаването Футбол Клуб на телевизия Canal + той каза: "Важното е единството, което имаме по въпроса, между всички френски клубове. Струва ми се трудно да осъзная, че някой предлага тези отбори, които са се представили добре на терена, но не са в групата на богоизбраните, няма да имат право да участват в състезанията с най-добрите. Подобно мнение докосва чувствената тема за същността, есенцията на спорта. 

Лил в момента се бори да спечели първата си титла във Франция от 2011-а година насам, като води в класирането с 1 точка повече от мастодонта Пари Сен Жермен, пет кръга преди края на сезона. След тях се нареждат Монако и Лион, съответно на 2 и и точки. 

"Не е необходимо да се заема лична позиция. Ние, хората с нормално мислене в Европа, не сме свикнали с идеята за затворена Лига от типа на първенствата в Америка. Ние сме в Европа и сме свикнали с принципа на меритокрацията или иначе казано- състезание на равните възможности, заяви Летанж, който преди да поеме управлението на Лил, е бил спортен директор на ПСЖ и председател на Борда на Рен.

Още от Футбол свят

Виж всички