Българинът в Байерн: Идеята ми за футбола е подобна на тази на Нагелсман и Клоп

Българинът в Байерн: Идеята ми за футбола е подобна на тази на Нагелсман и Клоп

Новоназначеният за треньор в Байерн Мюнхен българин Петър Гайдаров даде първото си интервю за родна медия. Той се съгласи да разкаже пред Sportal.bg как се е стигнало до назначаването му за наставник на Байерн U16 и какво го е накарало да се отдаде на треньорската професия в страна, в която конкуренцията при треньорите и футболистите е жестока. 

На 29 години той има завършени специалности като IT специалист и бизнес мениджър. Вече е натрупал и 11 години стаж като футболен треньор. Треньорската му работа в началото не е водеща в професионалната му ориентация. Преди да поеме Байерн U16, Гайдаров ръководи в продължение на две години отбора до 17 години на Нюрнберг.

Петър Гайдаров

Родом си от Пазарджик и на 8 години напускаш България. Пазиш ли някакви детски спомени у себе си от родината? 
- Разбира се, имам много хубави спомени от детството си. Посещавам роднините си в България всяка година. Обичам да съм в България. 

Какво те запали по треньорската професия? Всъщност имаш завършено висше образование като IT специалист и бизнес мениджър, но се отдаваш на нещо съвсем различно и то с голям успех. 
- В крайна сметка изпитвам огромна страст и максимална отдаденост към футбола. Това е вътрешната ми мотивация, която предпочитам да изживявам всеки ден - да стоя на футболния терен и да развивам играчи.

Две години работиш в школата на ФК Нюрнберг и си видял доста в изграждането на млади футболисти. Какъв е ключът към успеха на Германия и как се изграждат талантливи играчи? 
- Ключът към успеха е да се осигури взаимодействие на голям спектър от футболисти с добро качество. В Германия има така наречения Младежки център или академии, където играчите са професионално обучени в ранна възраст. Всеки малък град вече има футболен отбор. В резултат на това вече има много турнири и мачове в ранна възраст.

Познаваш ли се с Илия Груев-старши и Илия Груев-младши? Доскоро Илия Груев-старши работеше във Вердер Бремен, а сега е помощник-треньор на Арминия Билефелд. Синът му пък играе във Вердер. 
- Разбира се, и двамата са ми добре познати и съм проследил успехите им. За съжаление обаче, не опознах лично нито един от тях. Ще се радвам, ако това може да се случи в бъдеще.

Петър Гайдаров

Има ли треньор, който те вдъхновява? 
- Няма определен треньор, който да ми е любим. Съществуват много различни идеи, личности и рецепти за успех. Намирам много треньори за интересни и винаги има какво да научиш от тях. Важно е да имаш собствена идентичност. Бих казал, че идеята ми за игра е, може би, най-подобна на тази на Нагелсман и Клоп. 

Би ли искал един ден да се върнеш в България и да работиш тук като треньор? 
- Във футбола всичко е възможно и нищо не е изключено. Не може да бъде предвидено какво ще се случи в далечното бъдеще в този бързо развиващ се бизнес. 

Вие ли избирате по какъв начин да играе тимът ви като тактика, или следвате практика, важаща за цялата школа? До каква степен сте свободен да налагате своите идеи? 
- Бих казал, че е смесица. Клубът дава ясни насоки как трябва да се играе. По принцип трябва да бъде ясно каква е идеята на клуба за играта. В моя случай тя така или иначе съвпада с моята идея за футбол. Освен това треньорите имат много възможности и много креативност, за да внесат собствените си игрови принципи.

Петър Гайдаров

Как днешните подрастващи се мотивират да пробият до първия отбор, виждайки как клубовете плащат колосални суми за скъпоплатени звезди? 
- Можеш да мотивирате момчетата, давайки им постоянно пример като треньор. За това трябва да имаш вътрешна мотивация. Да се стремиш в максималното развитие и да мислиш 100% професионално всеки ден. Пътят до върха е много труден, но не и невъзможен. Следователно успехът започва в главата. 

Кое свое качество като треньор считаш за най-силно и съответно върху кои искаш да наблегнеш занапред в развитието си? 
- Една от най-силните ми страни е комбинацията от професионална работа и съпричастност към играчите. Като слабост, но заради годините си, бих отчел своята емоционалност. Боли ме, когато загубя даден мач, или планът ми не работи на 100%. Но дори и тук с възрастта помъдряваш и започваш да гледаш на нещата по-спокойно.

СНИМКИ: Личен архив на Петър Гайдаров

Още от Българи зад граница

Виж всички