Австралия няма да прати атлети на Световното за щафети заради COVID-19

Австралия няма да прати атлети на Световното за щафети заради COVID-19

Австралия няма да изпрати атлети на Световното първенство за щафети в полския град Силезия следващия месец заради усложнената ситуация с COVID-19 в Полша и Европа. Това поставя под съмнение надеждите за класиране за Олимпийските игри в Токио. 

От местната федерация обявиха, че най-важно е да се запази здравето на спортистите. 

"Винаги е разочароващо да оттеглите отбор от голямо събитие, но ние вярваме, че решението е в най-добър интерес за здравето и безопасността на нашите спортисти, служители и треньори," заяви главният изпълнителен директор Дарън Гочър.

Очаква се Австралия да бъде домакин на специално състезание за щафети през юни, когато националните щафети ще опитат да покрият квалификационните нормативи. Австралия се надява да прати в Токио мъжки и женски отбори на 4 по 100 м и 4 по 400 м. 

Осемте най-добри държави на Световното първентство в Силезия (1-2 май) ще се класират за Токио, ако вече не са си осигурили място на Игрите от планетарния форум в Доха през 2019 г. 

Всички останали олимпийски квоти за Токио в щафетите ще се разпределят според ранкинг систематата на Световната атлетика до 29 юни. 

Още от Лека атлетика

Виж всички