Забраниха кварталните мачлета на децата, отварят барове и дискотеки от 29 април

Забраниха кварталните мачлета на децата, отварят барове и дискотеки от 29 април

Днес здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, чрез която разхлабва част от противоепидемичните мерки срещу COVID-19. 

Учениците ще се завърнат в училищата, но под график. 

Много интересна е точка 11 от заповедта. Тя забранява провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен или състезателен характер при колективните спортове на лица под 18 години. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Т.е. заповедта важи само за кварталните мачлета на децата. 

Ето какво гласят тези точки, които пряко засягат българския спорт: 

11. Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. 

12. Посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. 

13. Посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им.

14. До 28.04.2021 г. се преустановяват посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове. От 29.04.2021 г. посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала.

Вижте цялата заповед на министъра ТУК

Още от БГ Футбол

Виж всички