Антъни Иванов: Горд съм, че се състезавам за България, аз съм там, а те ме отписаха, казаха ми, че съм приключил (видео)

Една от големите надежди на България за добро представяне на олимпиадата в Токио - плувецът Антъни Иванов, гостува на Sportal.bg заедно със своя баща и треньор Антон.

21-годишният плувец сподели, че много трудно някой може да го откаже да се състезава за България, тъй като мечтата му е един ден да донесе златен медал от голямо първенство именно за родината си.

8 Антъни Иванов и баща му Антон Иванов в "Гостът на SPORTAL.BG"

Антъни допълни, че много хора са го отписвали от плуването, но сега той има квота за олимпийските игри, а те ще гледат големия форум по телевизията и ще пляскат.

Антъни Иванов сподели очакванията си за Токио и даде съвет на Йосиф и Калоян
Антъни Иванов сподели очакванията си за Токио и даде съвет на Йосиф и Калоян

Голямата надежда на България си пожела плуването и останалите спортове да се изчистят от допинга. “Да видите другите колко са далеч от мен”, казва Антъни.

“Дали ще се състезавам за друга държава? Единствено ако федерацията спре да си върши работата, не върви напред и не дава възможност на всички таланти да се развиват. Тогава не само аз ще помисля за такова развитие. Но ако си вършат работата и ни помагат на нас да се развиваме, не мисля, че някой ще смени флага. Винаги съм бил горд, че се състезавам за България. Още от малък чувството да се състезаваш за България е различно. Не мисля да сменям държавата въобще.

Винаги ще вярвам, че един ден мога да донеса злато на България. Пожелавам си в плуването да няма допинг и да видите другите колко са далеч от мен. Говоря за хората, които са преди мен. Но проблемът с допинга го има във всички спортове”, каза Антъни Иванов, който не иска да се връща към скандала от това естество у нас, но все пак сподели:

Антъни Иванов: Басейн “Дианабад е под всякаква критика, държавата е абдикирала от спорта
Антъни Иванов: Басейн “Дианабад е под всякаква критика, държавата е абдикирала от спорта

“Никой не застана зад момчетата, което, според мен, не е правилно. Но каквото сме говорили, говорили. Няма смисъл да го коментираме. Да оставим момчетата, които бяха въвлечени в този скандал без да са виновни, да тренират. Да си гонят европейското и световното. Мисля, че имаме шаносове и за европейска, и за световна титла при юношите през тази година. Така че може да е силна година за нашето плуване.

На държавното първенство не съм си говорил с тях по тази тема. Те си имат подготовка, имат си треньори. Надявам се да не им тежи скандала, защото те не са виновни, каквото и да е станало.

Като застанем зад блокчетата и трябва да плуваме за България - плуваме за България”, допълни една от големите ни надежди за олимпиадата в Токио.

Плувецът коментира и думите на бившия си треньор Николай Вакареев, който обяви, че е обиден от начина, по който са се разделили.

8 Антъни Иванов и баща му Антон Иванов в "Гостът на SPORTAL.BG"

“Поговорихме си през този уикенд. Мисля, че той разбра грешно първото ми интервю. Никога не съм го броял за човек от щаба на националния отбор, защото той винаги е бил мой треньор. Никога не съм се карал с него - 4 години, винаги сме се разбирали с една дума. Никога не сме имали проблеми”, коментира Иванов.

Антъни изрази интересно мнение и за рекламодателите в България, които по-малко търсят изявени спортисти, а залагат на други неща.

“В България търсят жените, които изглеждат добре на снимки, и футболисти, които в момента не правят абсолютно нищо. Това са рекламните хора. Медал от Европейско, медал от Олимпиада - за плуване на никой не му пука. Предполагам, че пак ще снимат моделки. Но и в големите държави е така. Жените, които изглеждат добре - продават. Всичко е бизнес”, поясни плувецът, който тренира с олимпийския първенец от Рио 2016 Джоузеф Скулинг, а нерядко го и побеждава.

“Аз си го бия всеки ден. Не е нещо. Той се дразни доста. Разликата между мен и него е, че той има нужда от доста повече почивка, за да плува по-бързо от мен. Много е талантлив. До 2016-а е бил супер функционален. Но след олимпиадата, почивката и преминаването към спринтовите дисциплини не е толкова функционален. Нормално е да издържам повече на тернировка и да го “джавкам” доста.

Годините си казват думата. Иначе в университета имаме много добра група. Много се мотивирам като съм до него. Много мразя да губя - на тренировка или на състезание. Няма значение. Не го оставям въобще на каквото и да е. Той затова напоследък ме избягва. Но като се върна, ще тренираме заедно. Нямам търпение да се случи това”, разказа Антъни Иванов.

“Аз лично не пия нищо. В моя университет в САЩ на никой от отбора не дават нищо. Възстановяваме с храна, сън, разтягане. За мен няма нужда от такива неща. Единствено взимам кофеин преди старт за събуждане. Нищо друго. Това е в рамките на позволеното. Ако има допингконтрол, всичко да ти е наред”, добави звездата на българското плуване, който коментира и болната му тема - неучастието му на олимпийските игри в Рио.

“Това ми е болна тема. Наслушах се миналото лято след коронавируса, че съм приключил с плуването. Сега същите тези хора ще гледат олимпиадата оттях и ще пляскат. Няма какво друго да коментирам. Казаха ми, че съм приключил. Това ме амбицира. Ще докажа на много хора, които ме отписаха преди две години, че ще съм на високо ниво в този спорт поне още седем-осем години”, закани се Антъни Иванов.

Снимки: Владимир Иванов

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти