Гледай на живо

Евро 2020: Нидерландия - Австрия

Белгия и Нидерландия може да обединят футболните си лиги

Белгия и Нидерландия може да обединят футболните си лиги

Белгийските клубове гласуваха в подкрепа на възможността за обща футболна лига със съседите си от Нидерландия. Идеята се роди преди около две години, но все още не може да се осъществи заради пандемията от новия коронавирус. Общо 18 професионални клуба в Белгия анонимно гласуваха "за" основаването на общо първенство в близките години. 

"Това е една бъдеща амбиция. Тя се основава на уважението на спортните амбиции на клубовете от елита, както и на нуждата от икономическа стабилност. Подкрепата е анонимна. Искаме да основем БеНеЛига и ще използваме всяка една възможност, за да го направим", се казва в изявлението след срещата. 

Белгия може да бъде представена от Андерлехт, Брюж, Гент, Генк и Стандард Лиеж, докато участници от страна на Нидерландия за момента може да бъдат Аякс, АЗ Алкмаар, Утрехт, ПСВ Айндховен, Фейенорд и Витес. Обстойно проучване показва, че една евентуална обща лига на двете съседни държави значително ще повиши приходите за всички клубове. Очаква се приходите да се увеличат от 300 милиона евро до най-много 1.3 милиарда евро. Разговорите на основаване на общо първенство все още остават в начална фаза, а в близко бъдеще ще има консултации и на ръководно ниво в УЕФА.

Още от Футбол свят

Виж всички