Втори съд "развързва" ръцете на плана за футболната Суперлига

Втори съд "развързва" ръцете на плана за футболната Суперлига
Румениге: Шампионската лига има един голям проблем
Румениге: Шампионската лига има един голям проблем

Твърдата позиция на ФИФА срещу опитите за създаването на европейска Суперлига може и да не откаже кандидатите за нея. Преди дни от световната централа и шестте конфедерации, които изграждат структурата й - УЕФА, АФК, КАФ, КОНКАКАФ, КОМНЕБОЛ и ОФК, излязоха с остро официално становище, насочено срещу продължаващите действия за учредяването на въпросния турнир. В него ръководният орган на световния футбол предупреждава, че всеки клуб или играч, който вземе участие в такъв турнир, ще бъде изваден от всички официални надпревари под егидата на ФИФА или съответните конфедерации. В добавка се напомня, че единствената подобна надпревара, призната от ФИФА, е Световното клубно първенство.

В същото време обаче втори европейски съд отсъди, че евентуални такива мерки няма да са законни. Във вторник Окръжният съд в Нюрнберг се произнесе по аналогичен казус. В Германия беше учредена нова скъпоплатена лига по борба, която обаче е различна от администрираната от местната федерация. По тази причина някои федерации заплашиха всички състезатели по борба, които решат да се включат в нея, с налагането на забрана за участие в международни състезания, в това число и Олимпиадата. Съдът обаче обяви, че това е незаконно и пострадалите спортисти имат правото да съдят съответните федерации.

Преди месец пък Общият съд на Европейския съюз се произнесе, че Международният кънки съюз няма право да ограничава правото на състезатели да участват в новосъздадени турнири, които не са под нейната егида. Всичко това е предпоставка за успешни дела срещу ФИФА.
Шефовете на Реал Мадрид и Ювентус провели тричасова среща
Иначе идеята за европейска футболна Суперлига е лансирана много пъти, а вече има и проект за шампионат с участието на 20 отбора, който не е под шапката на УЕФА. Плановете са 15 клуба да бъдат постоянни участници, а пет да изпадат и на тяхно място да влизат други пет всяка година. На този етап няма клубове, които открито са подкрепили идеята, но според информации планът е на президента на Реал Мадрид Флорентино Перес. Има информации, че ръководствата на Барселона, Байерн (Мюнхен) и Ювентус също са били “за”. Вчера обаче босът на Юве Андреа Аниели коментира, че е против такава надпревара.

За да направи Шампионската лига по-атрактивна, УЕФА обмисля да замени съществуващата система в турнира от осем групи по четири отбора с формат, в който 32 отбора играят срещу 10 различни съперници и класирането за следващата фаза е общо за всички тимове. "Ще настоявам всяка промяна да се дискутира на генерална асамблея на Асоциацията на европейските клубове и всички клубове да вземат колективно решение за бъдещето", каза още Аниели.

Още от Футбол свят

Виж всички