Големи скандали в Босна заради Петев, но българският специалист спечели гласуването

Големи скандали в Босна заради Петев, но българският специалист спечели гласуването

Членът на Комисията по избор на национален футболен селекционер на Босна и Херцеговина и шеф на Футболния съюз на Република Сръбска Вицо Желкович, обясни защо Ивайло Петев все още не е избран за селкционер, въпреки че категорично печели вота на членовете на Изпълкома. Причина за това е почетният президент на федерацията Елведин Бегич, който се бори със зъби и нокти да запази влиянието си, въперки че повечето членове не го искат начело на босненския футбол.

„Ситуацията е кристално ясна. Няма нужда да се крием зад завесите, тъй като фактите са такива: президентът Бегич не иска да приеме, че трябва да напусне позицията си. Той го прави по изключително грозен начин и се опитва да провали избора на селекционер на националния отбор. Иска да покаже, че Федерацията няма да работи, както беше през целия му мандат.

Комисията си свърши работата и излъчи кандидат. Резултатът беше 3:1 в полза на Петев. Нашият избор беше представен на Изпълкома на Футболния съюз на Босна и Херцеговина. Преди заседанието на Изпълкома, Бегич, който не присъства лично на сесията, се е обаждал на членовете. Твърдял е, че изборът на Ивайло Петев не отговаря на босненските интереси. Интересно е защо? Ако бяхме предложили друго име, а не това на българския специалист, щеше да се случи същото.

„Съжалявам, че нямах право преди да гласувам като член на Изпълкома, тъй като нямаше да позволя на Бегич да се изравни по представителен пост с легендарния Ивица Осим. Сега на всички е ясно каква грешка са направили. За щастие, ще имам право да поправя тази несправедливост на Конгреса на Футболния съюз. Действията ми не са реваншизъм заради проваления избор на селекционер, а тъй като през последните шест месеца се срещах с Бегич много пъти и той очевидно действа срещу интересите на националния отбор. Днес беше епилогът на доказателствата, че той не заслужава позицията си.

„Не искам да коментирам думите на Бегич, който ме нарича лъжец, тъй като действията му напълно подкрепят моите думи. Искам да бъда разбран ясно, че Ивайло Петев не е еднолично предложение на Звездан Мисимович. Двамата с Емир Спахич проведоха много разговори с голям брой кандидати. Направиха предложенията си пред комисията и ние направихме своя избор. Бегич се опитва да опетни реномето на Звездан, който е направил изключително много за босненския футбол. Това обаче няма да стане, тъй като Комисията и аз лично предпочетохме Петев. Изборът беше между него и Сергей Барбарез и ние избрахме българина. Очевидно е, че Бегич не може да се примири с факта, че повече няма да е №1 във Федерацията и продължава да спъва нейната работа", обяви Вицо Желкович пред медиите в Босна.

„Не искам да замесвам имена, тъй като няма да е честно спрямо всички експерти, които участваха в избора. Ние определихме своя кандидат и това е Ивайло Петев. Не виждам причина кандидатурата да не бъде одобрена. Единствено може да се счита за минус, че е направена и одобрена от мен, който съм сръбски представител. Няма нужда от нови разговори с други кандидати. Повтарям, че проблемът не е в Ивайло Петев. Всяко друго предложение, което беше излязло от мен, щеше да има същата реакция от Бегич. Ние в Комисията си свършихме работата и излъчихме предложение за селекционер. В последния момент обаче Бегич излиза и твърди, че това не било в интерес на босненците. Затова призовавам босненските представители в Изпълкома да обмислят ходовете си, тъй като Елведин Бегич не е по-голям босненец от тях. Той цели да разцепи Изпълкома, но няма да успее“, завърши Желкович.

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти