Световният рекордьор на 400 метра Ван Нийкерк пред Sportal.bg: Мога да бягам под 43 секунди

Световният рекордьор на 400 метра Ван Нийкерк пред Sportal.bg: Мога да бягам под 43 секунди
Уейд ван Нийкерк е олимпийски шампион от Рио де Жанейро 2016 на 400 метра и двукратен световен шампион на една обиколка. 28-годишният южноафриканец държи и световния рекорд на 400 метра, след като в Рио преди четири години спря хронометрите на невероятните 43.03 секунди и прати в историята дългогодишния рекорд на легендарния Майкъл Джонсън. На Световното в Лондон през 2017 г. Ван Нийкерк спечели и сребро на 200 метра. Есента на същата година обаче той получи тежка контузия по време на ръгби мач, последва операция и дълго възстановяване.
Това лято южноафриканецът все пак направи своето дългоочаквано завръщане на пистата и успя да спечели състезание на 400 метра в Швейцария. Ван Нийкерк даде ексклузивно интервю за Sportal.bg, в което говори за себе си преди и след контузията, способен ли е отново да подобри световния рекорд, бил ли е някога в България и др.
- Здравей, Уейд! Как се чувстваш след завръщането ти на международната писта след 3 години?
- Наистина е полезен опит и чувството да се върнеш обратно на пистата е хубаво. Отново подложих тялото и ума си на изпитание и се получи това, от което се нуждаех. Да, този сезон беше положителен за мен и чакам с нетърпение 2021 г.

- Имаше три много добри години на пистата, в които стана два пъти световен шампион, олимпийски шампион и подобри световния рекорд на 400 метра. След това имаше три тежки години след контузията. Кажи ни повече за това какъв беше Уейд преди и какъв е Уейд сега - какви са разликите?

- Това е много добър въпрос. Три години на изключителни успехи наистина повишиха увереността ми и това да вярвам повече в себе си. И след като видях на какво съм способен, дойде тази контузия. Всичко това доведе до една каша в главата ми. Това обаче ме накара да погледна дълбоко вътре в себе си и да си задам въпроси като какво искам да постигна и кой искам да бъда.
Но в същото време през тези три изминали години аз поне бях наясно, че знам какво трябва да направя, за да бъда олимпийски и световен шампион, както и да съм рекордьор. Това ме кара да се чувствам по-добре. Сега отварям нова страница от живота ми, в който искам в период от 3 до 7 години да постигна най-големите си успехи като атлет. Вече съм доста по-уверен на пистата и вярвам много повече в собствените си възможности. По тази причина ми е по-лесно да работя усилено и да вървя в правилната посока за постигането на целите, които съм си поставил. Преди по-скоро въпросът беше да се състезавам, докато сега вече става дума за това да оценя в каква позиция се намирам и какво трябва да предприема, за да бъда това, което искам.

- Завърна се на международната писта с победа в Швейцария. Резултатът ти беше 45.58 секунди - какво беше по-важното за теб в този ден - победата или резултатът?

- Победата. Както отбелязах в предишния въпрос - наистина беше тежка година. Не вървях по пътя си - след изолацията, която имах, очевидно беше важна победата. Имах 3-4 дни тренировки преди състезанието. За мен беше важно да бъда шампион отново и да мога да се състезавам отново на международната сцена. Опреледелено преследвах победата, но в същото време обстоятелствата бяха такива, че трябваше да работя повече. В момента съм обратно там, където искам да бъда. Индикациите са, че аз съм на прав път към това, което искам да постигна.

- Вярваш ли, че ще си готов да защитаваш олимпийската си титла в Токио следващата година?

- Аз знам какво е да си световен шампион, олимпийски шампион и световен рекордьор. Това е моето място, на което принадлежа като атлет. Определено моята работа е да защитя олимпийската си титла, да се върна по-силен от преди.  

- Какво мислиш за олимпийски игри без зрители? За атлетите на стадиона публиката е много важна подкрепа.

- Това е много тъжно. Очевидно е нещо, което спортните хора не искат да се случи. Но за съжаление точно сега не може да има публика. Надявам се, че до Токио нещата ще бъдат по-добре и ще можем да видим фенове, които ни подкрепят и ни вдъхновяват. Но в същото време работата трябва да бъде свършена - атлетите трябва да се подготвят възможно най-добре. Резултатите ни трябва да са такива, че да вдъхновяваме хората и да докосваме сърцата им.

- 43.03 секунди - колко далеч си в момента от световния си рекорд?

- Това е добър въпрос, но не мога да дам конкретен отговор. Чувствам, че работя здраво, но трябва да съм здрав на 100 процента.  

- Преди време каза, че искаш да станеш първият мъж в света с бягане под 43 секунди на 400 метра. Вярваш ли, че това е възможно?

- Определено. Моят настоящ резултат е много близо до границата от 43 секунди и определено вярвам, че е възможно да бягам под 43 секунди.

 

- Бил ли си някога в нашата страна България?

- За съжаление не съм бил никога в България, но се надявам в бъдеще да мога да посетя вашата красива страна.
 

- Какви са твоите пожелания към феновете ти в България?

- На феновете в България мога да кажа, че много им благодаря за подкрепата. Надявам се, че след здравата работа и правилните съвети ще се върна по-здрав и по-бърз от преди и ще продължа да ги правя горди и да подобрявам рекорди. Благодаря за това интервю и поздрави на България.
 
Следвай ни:

Още от Лека атлетика

Виж всички