Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Великият Super Mario отново е тук и те вика, за да спасите принцеса Peach от Bowser

Великият Super Mario отново е тук и те вика, за да спасите принцеса Peach от Bowser

Когато Nintendo създават Super Mario преди повече от 30 години, може би само подозират в какъв хит ще се превърне, но не знаят със сигурност. Днес трудно ще намерим някой, който да не е чувал за Марио, който да не започва да се оглежда за дребно човече с мустаци и бели ръкавици, когато чуе онзи звук. Low-fidelity звукът, който създава цял стил в музиката, наречен Chip tunes, е навсякъде, също като конзолите. Ако дадеш на човек с вързани очи да подържи Nintendo Game boy и го попиташ какво е, той ще го познае. И ще се развълнува, защото знае, че вътре има Tetris или Super Mario.

Днес, 35 години след появята на първия Super Marios Bros., той отновно е тук. И това ни кара да замислим или поне да се опитаме да си представим какъв би бил светът без него? Ако Марио и брат му Луиджи не бяха попаднали в гъбеното кралство, и ако принцеса Peach изобщо нямаше нужда от спасяване, тогава какво щяхме да правим със свободното си време? Разбира се, има и други игри, но коя може да се сравнява със Super Mario? От създаването си през 1985-а до днес от мулти-платформената игра на Nintendo има продадени над 373 милиона копия, което означа грубо по една игра на всеки три секунди.

Всички знаем историята: един ден мирното кралство на гъбените хора е нападното от Koopa - банда костенурки, известни с черната си магия. Те омагьосват населението и ги превърщат в камъни, тухли и растения, а кралството потъва в руини. Единствената им надежда е принцеса Peach, дъщерята на краля. За съжаление, тя е заловена от краля на Koopa - Bowser. Когато Марио разбира за случилото се с гъбеното кралство, се втурва да спасява принцесата. Разбира се, Марио си ти и съдбата на гъбените хора зависи от теб.

Всъщност, Марио се появява преди Super Mario - за първи път в аркадната игра Donkey Kong още през 1981 година, но тогава се е казва Jumpman. После създателят му го кръщава Мr. Video, докато един ден някакъв служител на Nintendo America не го нарича Марио, защото му заприличал на наемодателя им (очевидно, мъж с мустаци на име Марио).

През годините Марио играе много роли - на доктор, тенисист, картинг пилот и майстор, но както и да се маскира, винаги ще го познаете. Дизайнът му от самото начало е нарочно минималистичен - тогава е трябвало да влиза в ограниченията на аркадния хардуер, и ако ръцете и краката му не са били в различни ярки цветове, с огромен нос и мустаци, играещият е щял трудно да го различава. Днес може да е всякакъв, но понеже никога не би изменил на себе си, е просто Супер Марио.

С представянето на Super Mario 3D All-Stars през септември, феновете (сегашни и бъдещи) на Марио ще могат да играят на Nintendo Switch някои от най-известните игри като Super Mario 64, в която ще излседват замъка на принцеса Peach, ще събират слънчеви лъчи на тропическия остров Delfino със Super Mario Sunshine и ще пътуват до необятния космос със Super Mario Galaxy.

Още от Медии

Виж всички