Семеня се обръща и към Европейския съд по правата на човека

Семеня се обръща и към Европейския съд по правата на човека

Кастер Семеня ще обжалва правилото на Световната атлетика за ограничаване на нивата на тестостерон при жени атлетки пред Европейския съд по правата на човека. Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра загуби две предишни жалби пред Спортния арбитражен съд (CAS) и Федералния върховен съд на Швейцария.

Правилото на Световната атлетика гласи, че тя не може да се състезава в дисциплини между 400 метра и една миля, без да приема лекарства за намаляване на нивата на тестостерон в организма. Адвокатите на 29-годишната южноафриканка потвърдиха, че жалбата е подадена.

"Обществената подкрепа изминава дълъг път, за да покаже как правилата на Световната атлетика са против обществения интерес", каза Грег Нот, член на правния екип на Семеня.
"Ние насърчаваме всички да помогнат за създаването на по-равен свят, като покажат подкрепата си в социалните медии и като оказват натиск върху спортните им органи да възприемат и прилагат международно приетите ценности на правата на човека в своите дейности и правила", добави той.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти