Дан Колов стана част от престижна Зала на славата

Дан Колов стана част от престижна Зала на славата

Дан Колов, който е най-успешният български кечист в историята на развлекателния спорт, стана част от Залата на славата на „The Wrestling Observer Newsletter“, съобщиха от f4wonline.com. Нашенецът влезе в „Class 2020“, заедно с Медико Асесино, Карлос Лагарде, Джун Акияма и Кени Омега.

 

За първи път родна звезда в кеча влиза в зала на славата като респективно това е и първо подобно отличие за Колов.

Благодарение на въвеждането на българския спортист в класацията, България се нарежда сред 16 страни, които имат представители в авторитетната зала на славата, съобщиха от „Българска история в професионалната борба“. В „The Wrestling Observer Newsletter Hall of Fame“ място намират кечисти от последните 160 години.

Дан Колов влиза в класацията основно заради големите му успехи във Франция и огромната му популярност у нас през 30-те години на 20-ти век. Във Франция Колов става двукратен европейски шампион по кеч в тежка категория, а борбите му в България привличат няколко от най-големите кеч публики в историята на Европа.

Между 1914 г. и 1927 г. „Българският лъв“  печели множество надпревари в САЩ. През 1924 г. печели турнир в Япония, а три години по-късно става номер 1 и на силен турнир в Бразилия. Колов достига и до световната титла при най-тежките през 1927 г. и 1933 г.

Дончо Колев Денев, както е истинското име на световната звезда в развлекателния спорт, регистрира над 1500 срещи в своята кариерата, като е загубил едва 72.

„The Wrestling Observer Newsletter“ е популярно американско кеч издание на абонаментен принцип, което съществува от 1982 г. Авторът му Дейв Мелцър е най-известният американски кеч журналист. Към изданието през 1996 г. е добавена и зала на славата.

Всяка година стотици бивши и настоящи кечисти, задкулисни лица от кеча, журналисти и кеч историци гласуват относно това кой заслужава да бъде включен в залата. Основните критерии са популярност, умения на ринга и историческа значимост. Кандидатите от преди 1950 г., какъвто е случая с Колов, не подлежат на вот, а се избират еднолично от Мелцър след консултация с други кеч историци.


boec.bg

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти