България с най-ниски разходи за отдих и спорт в ЕС

България с най-ниски разходи за отдих и спорт в ЕС

България е страната с най-ниски разходи за отдих и спорт сред 27-те членки на ЕС. Това сочи нов доклад на Евростат, пише monitor.bg. През 2018 г. 27-те държави-членки на ЕС са похарчили общо 50,7 милиарда евро държавни разходи за отдих и спорт, съобщава „Румъния журнал“. Като цяло в ЕС разходите на държавното управление за отдих и спорт остават относително стабилни като процент от общите разходи от началото на изследването през 2001 г. През последните години обаче се забелязва леко увеличение в дела на общите разходи, посочва докладът.

Най-ниските разходи за отдих и спорт на един жител са регистрирани в България (11 евро), Румъния (30 евро) и Словакия (31 евро), следвани от Литва (35 евро) и Хърватия (39 евро).

През 2018 г. съотношението на държавните разходи за отдих и спорт към общите разходи варира в държавите-членки на ЕС от 0,4% от общите разходи в България, следвана от Ирландия и Малта, до 2,1% в Унгария. Люксембург харчи най-много на жител за отдих и спорт, се казва в доклада. Сумите, похарчени от правителствата на ЕС, са представени в зависимост от броя на населението на всяка държава-членка.

Правителствените разходи за отдих и спорт на жител са били над 200 евро в шест държави-членки на ЕС през 2018 г., които са сред страните с най-висок жизнен стандарт в световен мащаб: Люксембург (500 евро на жител), Швеция (254 евро), Финландия (226 евро), Франция (204 евро), Нидерландия (202 евро ) и Дания (201 евро).

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти